Datele personale folosite de companiile de publicitate ca sa poata personaliza anumite oferte ar putea fi utilizate in viitor si de companiile care angajeaza oameni. Aceasta este concluzia cercetarii PwC Future of Work: A journey to 2022, care indica faptul ca circa 30% dintre angajati ar permite accesul angajatorilor la datele personale, cum ar fi profilurile de social media, Facebook, Twitter, LinkedIn sau GooglePlus.

Raportul arata ca aceste date ar putea fi folosite de angajatori pentru a intelege mai bine ce anume ii motiveaza pe angajati sau care sunt factorii care ar putea duce la imbunatatirea conditiilor de munca din perspectiva angajatului. Potrivit PwC, monitorizarea datelor personale ale angajatilor va deveni din ce in ce folosita de companii in urmatorii 10 ani ca urmare a intrarii pe piata muncii a generatiei care cuprinde tinerii nascuti intre anii 1980 si 2000.

Citeste mai jos

Conform unor date statistice, pana in anul 2020, tinerii care fac parte din aceasta generatie vor alcatui peste 50% din forta de munca globala, iar asta are toate sansele sa modifice atitudinile in privinta utilizarii tehnologiei informatiei si a datelor personale.

Studiul mentionat mai arata ca tinerii sunt mult mai deschisi referitor la accesul angajatorilor la datele lor personale. De pilda, peste 36% dintre cei chestionati afirma ca ar fi dispusi sa-si dea acordul pentru folosirea acestor date de catre companiile la care lucreaza.

Raportul PwC arata ca exista cateva scenarii privind viitorul relatiilor de munca, pe baza raspunsurilor a circa 10.000 de angajati si 500 de specialisti in HR din intreaga lume. Acestia considera ca tehnologia informatiei reprezinta principalul factor care va transforma piata muncii in urmatorul deceniu, aceasta fiind urmata de schimbarile de tip demografic, evolutia economica si disponibilitatii resurselor.

64% dintre angajati considera ca tehnologia avansata determina imbunatatirea perspectivelor de angajare

Peste 5,8 din 10 dintre expertii chestionati afirma ca deja fac eforturi pentru a se pregati pentru aceasta schimbare in privinta tehnologiei, in timp ce 25% spun ca sunt deja pregatiti.

Citeste si:  5 metode de a gasi angajatii ideali pentru afacerea ta

Companiile vor utiliza tot mai des activitatile online si conturile de social media ale salariatilor pentru a putea personaliza chestiuni referitoare la performanta lor in munca si retentie. In plus, este foarte posibil ca in viitor, acest tip de analiza de date sa includa si monitorizarea sanatatii angajatilor, cu recomandari despre imbunatatirea stilului de viata pentru a se diminua astfel zilele de concediu medical.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Resurse Umane

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Studiul PwC arata faptul ca angajatii tineri sunt mai deschisi in a-si comunica datele personale decat se anticipa, iar asta poate semnifica faptul ca monitorizarea de acest tip ar putea deveni o adevarata rutina in urmatorii ani. Multe echipe de HR utilizeaza deja din ce in ce mai mult analiza de date pentru a gasi problemele legate de performanta, iar provocarea este aceea de aputea convinge angajatii ca beneficiile vor fi pe masura pretului platit prin oferirea accesului la datele lor.

64% dintre angajati considera ca tehnologia avansata duce la imbunatatirea perspectivelor de angajare, in timp ce circa 24% dintre acestia sunt ingrijorati de faptul ca automatizarea le pune jobul in pericol. Cercetarea efectuata de PwC indica faptul ca mai mult de 59% dintre salariati sunt pregatiti sa fie disponibili in orice moment prin intermediul tehnologiei informatiei, in schimbul unui loc de munca sigur.

De asemenea, s-a constatat ca numarul acestora se majoreaza la aproape 64%, cand vine vorba de tinerii nascuti dupa anul 1980. Cercetarea PwC „The future of work: A journey to 2022” are la baza un chestionar la care au raspuns 10.000 de angajati si specialisti HR din China, India, Germania, Marea Britanie si SUA, care si-au exprimat opiniile despre cum ar putea evolua piata muncii in viitorul deceniu.

 

Mihai Matei