In momentul in care te afli in cautarea unui job, iar CV-ul tau este bine pus la punct, te gandesti sa iti atasezi o poza reprezentativa, din care sa razbata faptul ca esti un profesionist in ceea ce faci, serios si capabil.

Si totusi, expertii in resurse umane citati de Business Insider arata ca, in cazul in care esti o femeie frumoasa, ar fi bine sa nu postezi o astfel de imagine, deoarece nu vei avea mai mult succes in obtinerea jobului dorit.

Mai multe cercetari din trecut au indicat faptul ca femeile frumoase au sanse mai mari sa fie promovate decat cele comune. Psihologii explicau acest fapt prin aceea ca barbatii ii asociaza frumusetii fizice si alte trasaturi de personalitate, desi poate in realitate acestea nu sunt prezente.

Citeste mai jos

Cu toate acestea, desi se spune ca femeile atractive au un avantaj la interviurile pentru joburi, iata ca savantii din Israel, de la Universitatea Ben-Gurion au realizat niste teste si au observat ce se petrece de fapt atunci cand cei care cauta un job includ pozele cu ei insisi in CV-uri. Expertii au trimis CV-uri fictive la mai mult de 2.000 de companii angajatoare, iar pentru fiecare post disponibil, au trimis doua CV-uri similare: intr-unul dintre acestea se putea vedea fotografia unei femei frumoase sau barbat atractiv, iar celalalt era unul fara imagine.

Concluzia specialistilor israelieni a fost aceea ca pentru CV-urile care au inclus poze cu barbati atractivi, sansa ca aplicantii sa fie chemati la interviu a fost mai mare. De aceea, expertii spun ca in cazul in care nu esti un barbat atractiv, mai bine nu incluzi o imagine cu tine in CV.

Citeste si:  De ce sunt tot mai dezinteresati salariatii de jobul lor

In cazul in care sunteti o femeie atractiva, este mai bine sa nu includeti o fotografie in CV si veti avea sanse mai mari de reusita!

Cu toate acestea, in cazul femeilor, rezultatele testelor au fost uimitoare. De pilda, acele CV-uri in care savantii au inclus poze cu femei atractive au avut mai putin succes, oarecum neasteptat.

Cercetarea mai indica faptul ca in clipa cand va lua decizia sa aplice pentru un anume job, o femeie frumoasa va trebui sa trimita in medie in jur de 10 CV-uri cu poza pentru a obtine un interviu pentru slujba respectiva.

In cazul in care CV-ul este trimis fara sa aiba inserata o imagine cu persoana respectiva, media este de numai 7 trimiteri. Expertii israelieni au fost tentati la inceput sa explice aceste concluzii, apeland la ipoteza femeii frumoase, care insa este mai putin inzestrata intelectual.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Resurse Umane

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Totusi, s-a constatat ca problema este alta: expertii au aflat ca 93% dintre managerii de resurse umane din companiile luate la intamplare pentru studiu erau femei. Business Insider arata ca oamenii de stiinta au concluzionat ca vechea gelozie existenta intre reprezentantele sexului frumos se manifesta si aici, iar femeile frumoase sunt discriminate.

Recomandarea specialistilor din Israel a fost aceea ca in cazul in care sunteti o femeie atractiva, este mai bine sa nu includeti o fotografie in CV si veti avea sanse mai mari de reusita in demersul de a obtine un job bun si bine platit.

Mihai Matei