Pentru a doua parte a anului in curs, retentia personalului calificat reprezinta o problema serioasa in cazul multor firme din Europa Centrala si de Est. Acest aspect va determina noi cresteri salariale spre finalul lui 2015, arata datele din cel mai recent studiu KPMG denumit „Pulsul economiei 2014”. Expertii de aici au chestionat peste 400 de lideri in afaceri care provin din 8 state europene: Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Slovacia.

Cercetarea arata faptul ca circa 7 din 10 dintre manageri vor sa majoreze salariile angajatilor in a doua parte a lui 2015 sau in prima parte a anului viitor, anunta BBC. In plus, peste jumatate dintre acestia sustin ca anticipeaza cresteri de pana la 5%, dar cea mai probabila majorare va fi cuprinsa intre 2% si 4,9%. Circa 4 din 10 dintre cei intervievati spun ca deficitul de personal calificat este un factor care va cauza cresteri salariale.

Citeste mai jos

Aproximativ 28% dintre liderii de companii care au fost intervievati considera ca acestea ar trebui sa se bazeze pe o productivitate crescuta, iar peste un sfert sunt de parere ca performantele financiare trebuie sa fie imbunatatite. Pe de alta parte, studiul realizat de specialistii de la KPMG arata faptul ca peste jumatate dintre respondenti nu intentioneaza sa isi modifice in mod notabil structura personalului.

Numai 17 din 100 de manageri estimeaza cresteri de 5 pana la 10 procente a numarului de angajati in prima parte a lui 2016. In Europa, circa 52% dintre respondenti estimeaza o crestere a PIB-ul tarii lor cuprinsa intre 1% si 2,9%, in timp ce numai 9 procente prognozeaza o scadere.

Citeste si:  5 pasi pentru a trece cu brio peste un esec profesional

BBC scrie ca studiul mai arata faptul ca economiile din cele opt tari analizate au parte de o crestere constanta a PIB-ului, insa daca tinem cont ca personalul calificat reprezinta un factor de dinamizare a competitivitatii economice, aceste firme se axeaza tot mai mult asupra angajatilor lor.

Liderii din regiune anticipeaza o crestere a cifrei de afaceri in a doua parte a anului!

In Europa Centrala si de Est circa 3 sferturi dintre managerii respondenti au apreciat ca economia subterana reprezinta o problema importanta. In plus, evaziunea fiscala prin nedeclararea venitului real constituite chestiunea cea mai presanta in fiecare stat est-european in parte, arata BBC.

Cercetarea KPMG arata faptul ca o competitie acerba si cererea scazuta pe piata locala reprezinta factorii care restrictioneaza cel mai adesea cresterea cifrei de afaceri in tarile analizate. Totusi, liderii in afaceri din regiune anticipeaza o crestere a cifrei de afaceri in a doua parte a anului, cauzata de o productivitate crescuta a angajatilor si de intensificarea eforturilor de marketing.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Resurse Umane

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Circa 69% dintre liderii de afaceri care au participat la studiu au anuntat ca si-au propus sa realizeze investitii in perioada 2015-2017, activitatile fiind concentrate pe piata locala.

Studiul a fost realizat de KPMG in anii precedenti doar pentru tarile baltice, insa in acest moment, „Pulsul Economiei” acopera pentru prima data opt tari din regiunea Europei de Est.

 

Mihai Matei