Exista momente in viata unui salariat cand acesta se intreaba, daca este chiar atat de bine platit pentru dificultatea muncii pe care o face zilnic si daca nu ar merita sa solicite sefului sau o majorare a salariului. In acest caz, trebuie sa manifesti maxima atentie si sa fii bine pregatit, daca ajungi la o discutie cu sefii tai pe aceasta tema.

Potrivit specialistilor, este bine sa iti ceri drepturile, daca tu crezi ca a sosit acest timp, insa trebuie sa fii atent. Dustin Dumas Weeks, autorul cartii „Lessons from a Recovering Worker Bee” spune ca in cazul in care observi ca randamentul tau profesional este cel asteptat de sefii tai, nu ar trebui sa eziti sa soliciti o marire salariala.

Citeste mai jos

Potrivit revistei Forbes, trebuie sa pleci de la ideea ca multe firme au la dispozitie bani pentru salariatii merituosi. Daca disponibilizarile de oameni din cadrul unei companii economisesc bani, totusi acestea determina si aparitia unor sarcini in plus pentru angajatii care au ramas, mai spun expertii.

Pe de alta parte, Frances Cole Jones, autorul cartii „Cele 33 de lucruri pe care trebuie sa le faci pentru a-ti garanta un avantaj un afacerile de azi”, spune ca un sef care isi va cunoaste angajatii va lua in considerare si va trata cu seriozitate solicitarea acestora de a primi mai multi bani, daca va tine cont de ce au facut acestia pentru a-si indeplini task-urile cu succes.

Cole Jones scrie in cartea sa ca in conditiile in care nu faci nimic in acest sens, exista sanse mari ca randamentul tau pe viitor sa scada. Cu toate acestea, trebuie sa fii precaut si sa nu soliciti o marire de venit salarial atunci cand nu este momentul potrivit. De pilda, daca vei observa ca firma ta are dificultati financiare, este clar ca nu este un moment prea bun sa soliciti sefilor tai un salariu mai bun.

Autorul cartii mentionate mai spune ca inainte de a cere alti bani, un angajat trebuie sa analizeze situatia financiara a firmei, mai ales ca in caz contrar, nu numai ca acesta nu va primi un raspuns favorabil, ci il va determina pe seful sau sa se intrebe despre cat de buna este experienta profesionala a angajatului.

Pune-te in pozitia managerului tau si incearca sa fii cat poti de obiectiv! Daca vrei sa ceri o majorare salariala, trebuie sa mergi la discutii cu sefii cat mai bine pregatit si sa le arati acestora ce fel de venituri ai atras in companie si cat de importanti sunt clientii pe care i-ai adus tu. Explica-le sefilor ce fel de idei sau strategii noi ai avut si cum au schimbat acestea relatiile cu clientii corporatiei tale, scrie Forbes.

Citeste si:  Cele 10 porunci pentru vanzari eficiente

Chiar daca solicitarea ta este respinsa, nu trebuie sa renunti. Poate ca firma la care lucrezi trece printr-un moment mai greu si nu sta prea bine cu resursele financiare sau managerii tai vor ca angajatii lor sa aiba parte de conditii egale de salarizare pentru angajati.

In general, femeile se tem ca vor fi refuzate in momentul cand solicita o majorare de salariu!

In timpul discutiei despre o majorare salariala, trebuie sa iti propui sa obtii si alte forme de compensatie, cum ar fi un concediu de vara platit de companie sau decontarea unor servicii medicale pentru membrii familiei tale.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Tehnici de vanzare

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Specialistii in HR sustin ca trebuie sa tii cont de faptul ca poti solicita mai multi bani, daca iti faci treaba bine, mai ales daca ai deja cativa ani de vechime in companie. Insa, si in momentul cand esti pe cale sa te angajezi, trebuie sa stii sa iti negociezi cat mai bine salariul pe care urmeaza sa il primesti, altfel s-ar putea sa regreti mai tarziu.

„Nu uitati ca cea mai mare eroare pe care o fac oamenii este sa nu negocieze din cauza ca le este prea frica de rezultat”, mai spune Frances Cole Jones. Expertul spune ca in aceasta situatie mai ales femeile se tem ca vor fi refuzate. „In cazul in care oferta sefului este prea mica, ele o refuza, iar daca este decenta o accepta, insa apoi afla ca de fapt sunt platite cu mai putini bani decat restul angajatilor”, explica expertul.

Daca activezi intr-un anumit domeniu, este recomandat sa cunosti date cate mai concrete despre cat de mari sau mici sunt salariile aici, asa incat cererea ta sa fie una rezonabila.

De asemenea, este indicat sa nu spui prea multe lucruri despre cati bani castigai inainte, la celalalt job pe care l-ai avut. Expertii atrag atentia ca in cazul in care ti se vor oferi mai putin bani decat te asteptai, este bine sa nu renunti de indata, ci sa negociezi si sa arati cat de bine poti sa faci fata oricaror cerinte profesionale. Nu te grabi sa avansezi anumite valori ale salariului. „Intr-o negociere salariala cel care spune primul o cifra, va pierde”, mai avertizeaza Frances Cole Jones.

 

Mihai Matei