Dead-line-urile, colegii sau sefii care au caractere dificile sau proiectele de anvergura pot sa distruga capacitatea de munca a unui angajat. Un job solicitant poate insemna o degradare importanta a starii de sanatate a salariatului, cu consecinte nocive pentru capacitatea acestuia de a face fata provocarilor de la firma in viitorul apropiat.

Tot mai multi angajati se plang despre faptul ca sunt stresati si suprasolicitati din cauza locului de munca. Potrivit unui studiu recent efectuat de compania Secom, citat de Agerpres, circa 8 din 10 angajati din tara noastra, care au luat parte la aceasta cercetare, au destul de des simptome precum oboseala excesiva, aparitia unor stari depresive si a unor dificultati privind calitatea somnului.

Citeste mai jos

Cercetarea indica faptul ca circa trei sferturi dintre cei chestionati au probleme cu suprasolicitarea la jobul lor, iar unul din zece romani spune ca are parte de un stres maxim in domeniul in care activeaza.

Printre meseriile care cauzeaza mari probleme celor care le practica se afla cea de programator sau cea de pilot de avion. Cercetarea mai indica faptul ca circa 8 din 10 romani au parte de anumite simptome specifice unor afectiuni cauzate de stresul la care sunt expusi. Dintre acestia, circa 65% acuza dificultati din cauza somnului sau a migrenelor.

Pentru 6 din 10 angajati proiectele mari sunt foarte stresante!

60% dintre salariatii chestionati afirma ca suprasolicitarea reprezinta o consecinta a muncii in afara programului sau a proiectelor mari in care sunt angrenati. Numai o cincime dintre respondenti apreciaza ca timpul care este disponibil pentru activitatile de la serviciu este suficient. Mai mult de jumatate dintre romani considera ca se simt obositi din cauza jobului lor, iar printre cele mai afectate persoane se afla reprezentantele sexului frumos, in proportie de 54,5%.

Citeste si:  5 lucruri pe care sa le faci vinerea pentru cresterea productivitatii in saptamana ce urmeaza

Expertii avertizeaza ca un astfel de regim de munca, suprasolicitant, poate cauza efecte foarte nocive asupra sanatatii angajatilor, ducand chiar la oboseala cronica, dificultati de concentrare, tulburari de memorie, migrene sau chiar depresie. Potrivit specialistilor care au luat parte la acest studiu, printre cele mai solicitante joburi se afla cea de medic, pilot de avion, pompier si cadru didactic.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Resurse Umane

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Cand au fost chestionati din cauza caror factori de stres au probleme cel mai des, romanii au enumerat timpul petrecut la job in afara programului, marimea proiectelor la care activeaza, gradul de responsabilitate si concentrare necesar, dead-line-urile, dar si interactiunea de la birou cu colegii sau sefii dificili, arata studiul Secom.

Cercetarea a fost realizata in Romania prin intermediul companiei de sondaje Ivox pe un esantion de circa 3.381 de respondenti din zona urbana.

 

Mihai Matei