Multe companii au obiceiul de a-si pregati propriii oameni pentru ca acestia sa preia mai tarziu fraiele afacerii si sa o dezvolte mai departe, in viitor. Circa 46% din peste 2.200 de experti in HR care au luat parte la studiul denumit Right Management, ce vizeaza viitorii lideri ai unei companii, arata ca dezvoltarea unor astfel de angajati reprezinta o prioritate.

In cadrul cercetarii, numai 1,3 din 10 dintre acestia au afirmat ca au incredere ca sursele de talente pe care si le-au infiintat si sunt in stare sa acopere pozitiile esentiale de leadership din organizatie. In ceea ce priveste situatia de pe continentul european, numai 34% dintre expertii in resurse umane de aici apreciaza ca in acest an se va constata o majorare a investitiilor in managementul talentelor, fata de media globala de 46%.

Citeste mai jos

Din studiul mentionat reiese faptul ca cei din cadrul departamentelor de HR din Europa sunt cei mai pesimisti in acest sens. Pe de alta parte, 2 din 5 directori de HR din Europa considera ca o parte din initiativele privind talentele, vor fi intarziate sau amanate. Cercetarea a ajuns la concluzia ca sefii din intreaga lume au inceput sa realizeze rolul major pe care il au resursele umane in dobandirea unui avantaj pe piata, insa optimismul este limitat de lipsa adaptabilitatii la nivelul organizatiei.

Deseori, companiile resimt lipsa fondurilor si reducerile de costuri care au plasat dezvoltarea talentelor pe ultimele pozitii ale prioritatilor firmelor. Specialistii afirma ca prea multe companii se confrunta cu deficit de talente, dar si cu o discrepanta dintre nevoile lor si abilitatile salariatilor. Cercetarea mai releva ca in intreaga lume, printre cele mai dificile provocari in privinta resurselor umane se afla numarul tot mai mic al talentelor bine pregatite, care sa poata prelua pozitii de management, un deficit de talente la toate nivelele, dar si superficialitatea salariatilor.

In Europa, pentru sefii de la resurse umane, cea mai mare problema este reprezentata de deficitul de angajati talentati, problema evidentiata de aproximativ 24% dintre cei care au luat parte la studiu.

Citeste si:  30 de lucruri care dovedesc ca te-ai nascut sa fii antreprenor

Circa 36% dintre angajatori intampina dificultati in gasirea candidatilor cu abilitati potrivite pentru joburile vacante.

De asemenea, circa 4 din 10 dintre respondenti sustin ca sefii companiilor inteleg problema si observa conexiunea dintre investitiile in dezvoltarea talentelor si rezultatele obtinute in afaceri. De pilda, in Europa, circa 34% dintre managerii seniori spun ca inteleg destul de bine aceasta legatura. Pe de alta parte, o strategie in privinta succesiunii pentru pozitii de management ii preocupa mai mult pe americani, 36% fata de 17% dintre sefii europeni, iar in zona Asiei – cam 31% dintre manageri sunt interesati de acest aspect important.

In plus, studiul mai arata ca circa 4,8 din 10 dintre angajatori si-au propus sa stimuleze implicarea angajatilor, ca masura de a retine in companie salariatii mai capabili. La nivel european, cei mai convinsi sunt reprezentantii firmelor din Marea Britanie, respectiv 53% dintre respondentii britanici sustin ca intentioneaza sa amplifice acest tip de initiativa.

Cercetarea Right Management confirma deficitul de talente cu care se confrunta angajatorii din toata lumea, iar acesta arata ca pe Glob, aproape 36% dintre angajatori intampina dificultati in gasirea candidatilor cu abilitati potrivite pentru posturile vacante. Expertii sunt de parere ca sefii unor companii trebuie sa inteleaga faptul ca, daca vor sa pastreze talentele in organizatie si sa-si mentina avantajul competitiv, dezvoltarea angajatilor este esentiala.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Resurse Umane

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Studiul Right Management s-a derulat in 2014, prin intermediul unui institut de cercetare independent si s-a bazat pe raspunsurile oferite de peste 2.200 de directori de HR de nivel senior din 13 tari.

Mihai Matei