In profesia sa, electricianul desfasoara activitati cu un grad ridicat de periculozitate, atat pentru viata acestuia si a celor din jur, cat si pentru integritatea aparatelor care contin circuite electrice. Atunci cand electricianul repara un televizor sau un circuit electric, el verifica intotdeauna semnalul de tensiune electrica cu ajutorul unui osciloscop.

 

Ce este un osciloscop?
Osciloscopul este un aparat electronic de masurat, utilizat la observarea si masurarea semnalului de tensiune electrica avand o variatie constanta ori a altor semnale de tensiune simultane care evolueaza discret.

Osciloscoapele digitale sunt aparate moderne, create cu scopul de a prezenta grafice intr-un monitor incorporat sau pe display-ul unui monitor de laptop ori calculator. Acest aparat converteste semnalele electrice analogice masurate reprezentandu-le digital si poate avea functii aditionale precum: memorare date, analiza matematica a semnalelor si salvarea ori tiparirea datelor salvate.



Verificarea si analiza parametrilor semnalelor electrice sunt necesare in masurarea si observarea acestora. Acestea indica electricianului ce anume trebuie reglat sau reparat la un aparat electric.

Osciloscopul comercializat de catre Ronexprim, lider pe piata romaneasca de aparate de masura si control, are numeroase modalitati de reglare si moderare a tensiunii electrice. Dintre cele mai importante modalitati de reglare si moderare putem enumera: scala de timp pentru baleierea pe orizontala, amplificarea semnalelor de intrare si reglarea punctului lor de zero, tipul de grafic (t-x sau t-y), modul de declansare a baleierii (trigger) si intensitatea punctului luminos (spot).

Folosind un osciloscop, electricianul beneficiaza de exactitatea masuratorilor acestuia, cu mentiunea ca acesta trebuie sa fie setat in functie de parametrii masurati.



Pentru a seta parametrii unei tensiuni periodice, astfel incat rezultatele sa poata fi vizualizate cat mai clar pe ecranul unui osciloscop, electricianul determina:

  • scara de masura a osciloscopului pentru tensiunea electrica si pentru intervalele de timp;
  • valorile posibile, calibrate, pentru coeficientii de deflexie.

In timpul folosirii unui osciloscop, electricianul realizeaza mai multe reglaje, dupa ce analizeaza efectul nivelului tensiunii de sincronizare (prag). Apoi, comuta butonul de trigger level al osciloscopului, in functie de marimea valorii de masurat.

Electricianul utilizeaza frecvent acest aparat pentru masurarea semnalelor de intrare a tensiunii, acestea fiind afisate digital. Fiecare interpretare digitala a osciloscopului corespunde unor unitati de tensiune si de timp. Printre cei mai importanti parametri si semnale electrice inregistrate de aparatul de masura, putem enumera: timpul de crestere sau de descrestere al unui puls, perioada sau frecventa semnalelor periodice, durata unui puls, intarzierea relativa a doua semnale si factorul de umplere a unui semnal dreptunghiular (tren de impulsuri).

Osciloscopul digital a inceput sa fie utilizat mai des decat cel analogic incepand cu anii ’80, iar de atunci, functiile si caracteristicile acestuia au evoluat, facandu-l sa devina un aparat de masurare de baza al electricienilor si inginerilor.