Majoritatea tinerilor din Romania isi doresc ca la un moment dat sa ajunga sa studieze in strainatate. Acestia isi propun sa urmeze cursurile unei institutii de invatamant superior din Europa sau de peste Ocean sau sa si le completeze prin programe de masterat si doctorate.

Un studiu realizat recent arata faptul ca  studentii romani care vor sa ramana in strainatate sunt din ce in ce mai multi.

Citeste mai jos

Cercetarea apartine Ligii Studentilor Romani din Strainatate si arata ca aceasta tendinta este dublata de o usoara crestere a proportiei studentilor si absolventilor care doresc sa se intoarca in tara.

Potrivit sondajului „Studiile in strainatate si intoarcerea acasa”, cel mai important motiv pentru care tinerii ar dori sa studieze peste hotare continua sa fie oferta educationala a universitatilor europene si nu numai. Cercetarea arata ca aceasta oferta educationala se caracterizeaza prin dotari tehnice, un bun mediu universitar, pe calitatea profesorilor si pe aplicabilitatea practica a cunostintelor acumulate in timpul studiilor.

Pe de alta parte, desi revenirea in tara dupa finalizarea studiilor are o tendinta pozitiva, este totusi mai putin atragatoare decat optiunea de a ramane peste hotare.

Doar 29% dintre tinerii care au fost intervievati vor sa se intoarca in tara in viitorul apropiat!

De exemplu, circa 4 din 10 din respondenti au declarat ca nu doresc sa revina in Romania dupa finalizarea studiilor, iar peste o treime, respectiv 32% sunt inca indecisi in privinta acestei decizii.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Resurse Umane

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

In jur de 29% dintre tinerii care au fost intervievati afirma ca vor sa se intoarca in Romania in viitorul apropiat.

Sondajul mai arata ca factorii care au o mare importanta in favoarea si in defavoarea intoarcerii in Romania raman aceiasi ca si in anii precedenti: familia si prietenii fiind motivante, pe cand oportunitatile gasirii unui job bun in tara si cele de business, precum si perspectiva de a locui in Romania se afla la polul opus al optiunilor tinerilor.

Autor: Mihai Matei