Capacitatea unui manager de a incalca anumite reguli si de a lua decizii controversate, uneori poate face diferenta intre a ajunge acolo unde acesta si-a propus sau a rata obiectivul. Liderii inteligenti stiu instinctiv care este momentul cand trebuie sa ia anumite decizii, care nu sunt tocmai populare si incalca fara menajamente reguli bine definite.

Iata cateva exemple de manageri care au incalcat anumite principii de business si au avut totusi succes, noteaza Business Insider. Expertiza dintr-un anumit domeniu ne limiteaza optiunile si creativitatea, spun specialistii. De exemplu, in anul 2000, Sam Palmisano, CEO la IBM a luat decizia sa dizolve consiliul de administratie al companiei si sa ii disperseze pe membrii acestuia in noi proiecte.

Citeste mai jos

Multi dintre acestia nu au fost de acord, s-au dezis de abordarile  conducerii si au experimentat noi strategii. Din clipa cand Palmisano a luat aceste decizii, compania IBM a renuntat la activitati precum productia de PC-uri si a ajuns in timp un lider mondial furnizor de servicii si software pentru firme.

Un alt exemplu este cel al companiei din India, Infosys, care in anul 1999 a avut parte de cea mai inalta certificare a calitatii si anume „Capability Maturity Model” de la Universitatea Carnegie Mellon. Imediat dupa, fondatorul companiei, Narayana Murthy, a luat decizia controversata de a impartasi experienta obtinerii certificarii cu firmele asiatice concurente.

Murthy a anuntat ca in cazul in care rivalii vor beneficia de suport pentru a ajunge la acelasi nivel, sectorul indian de servicii IT va deveni extrem de competitiv in toata lumea. Decizia sa inedita a facut ca India sa devina un lider pe piata internationala de IT, iar compania Infosys a avut foarte mult de castigat.

Un alt exemplu, tanarul presedinte al organizatiei ecologiste Sierra Club, Adam Werbach, a luat decizia la un moment dat sa ofere consultanta pentru gigantul Wal-Mart. Decizia sa a fost controversata deoarece initial, acesta criticase dur firma, colegii sai avand astfel indoieli despre integritatea sa morala.

Tanarul lider a ajuns la concluzia ca poate reusi sa schimbe sistemul din interior. El a oferit suport deoarece compania Wal-Mart sa implementeze un proiect de dezvoltare la care au aderat multi dintre cei 1,3 de milioane de angajati ai companiei.

Citeste si:  Ce spun rapoartele legate de capacitatile antreprenoriale ale tinerilor din tara noastra

Cum a ajuns Tata Motors una dintre cele mai mari companii auto din lume?

O alta antreprenoare, Wendy Kopp, fondatoarea companiei din domeniul educational Tech for America, a luat o decizie dificila in anii ’90.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Management si Leadership

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Business-ul sau parea ca va avea o soarta dura, asa ca Wendy Kopp a realizat atunci ca nu este cea mai potrivita persoana pentru a conduce firma. Ea a decis sa reorganizeze compania Teach for America, a incercat sa aduca langa ea angajati cu mai multa experienta, iar acum firma a ajuns sa dezvolte operatiuni de strangere de fonduri de peste 300 de milioane de dolari.

Tot undeva in anii 2000, Ratan Tata, seful de la compania auto indiana Tata Group  a avut parte de un accident de scuter in orasul indian Bangalore. Managerul s-a gandit atunci sa construiasca cel mai ieftin automobil din lume, asa incat indienii sa evite sa se mai deplaseze cu scuterele in traficul aglomerat. Asa a luat nastere proiectul Nano, autoturismul care costa doar 2.000 de dolari.

Multi specialisti  din industria auto au criticat decizia lui Ratan Tata, spunand ca este imposibil sa se obtina profit in contextul in care acesta era si proprietarul unor divizii de masini lux ca Jaguar si Land Rover. Totusi, Tata are acum masini pentru toate categoriile de clienti. Business Insider scrie ca Tata Motors ar putea deveni pana anul viitor al patrulea mare constructor auto din lume.

Mihai Matei

 

 Iti doresti sa afli cum sa devii un lider eficient si de succes? Atunci te asteptam la Trainingul “Liderii Se Fac, Nu Se Nasc”. Pentru mai multe detalii, CLICK AICI!