Au fost scrise multe articole despre discutiile dintre leadership si management. Cate dezbateri sunt, cam atatea raspunsuri exista.

Diferenta principala dintre manageri si lideri este modul in care cele doua categorii isi motiveaza oamenii si echipele pentru atingerea telurilor.

Liderii isi seteaza telurile si directiile noi de urmat prin provocarea status quo-ului. Ei sunt vizionari si reprezinta varful de lance al echipei, motivand si conducand membrii acesteia catre o noua directie.

Citeste mai jos

Pe de alta parte, managerii mentin status quo-ul, si se concentraza pe a fi conformi cu standardele. Astfel, conduc echipele si membrii acestora in functie de aceste standarde, organizeaza si canalizeaza eforturile pentru a indeplini aceste sarcini.

 

Paradoxul.

Leadership versus management, desi e usor de facut o diferenta intre cele doua, este un lucru complex deoarece multi oameni pot fi si una si cealalta. Managerul are un paradox nefercit, si anume cel de a controla sisteme, resurse si standarde pe care trebuie sa le tina impreuna, asta in timp ce trebuie sa se ocupe si de conducerea echipelor pentru a atinge limite necunoscute.

Daca te gandesti la acest aspect si bazat si pe teoriile leadrship-ului, conducand prin utilizarea unui sistem de management autocratic, nu vei reusi sa cuceresti inimile si mintile oamenilor. Acesst lucru va genera, in schimb, mai multe stricaciuni decat lucrui bune pe termen lung, asa ca leadership-ul joaca un rol foarte important in conducerea si motivarea echipelor pentru atingerea acelor noi limite.

In egala masura, sistemele trebuie sa fie monitorizate si controlate pentru a te asigura ca vor fi create sarcini si harti ajutatoare pentru a-ti atinge telurile. Aceste lucru se pot obtine de obicei prin functia de management.

 

Management

Managementul se concentreaza in mod normal pe munca si pe sarcini. Aceste activitati se pot incadra in urmatoarele categorii: timp, bani, echipament si orice altceva care ajuta la indeplinirea sarcinii resspective. Prin urmare, diferenta dintre management si leadership este reprezentata de gestionarea resurselor cu limitarile sistemului respectiv si aplicarea standardelor de munca dorite, in care includem:

Planificare – planificarea resurselor si a sarcinilor pentru atingerea obiectivelor;

– Bugetare – gestionarea bugetelor conform cu limitele departamentului/proiectului;

– Organizare – organizarea functiilor de suport;

Citeste si:  Dezvoltare personala – 5 practici utile (Partea intai)

– Coordonare – coordonarea si directionarea sarcinilor proiectului pentru atingerea obiectivelor;

– Folosirea resurselor – asigurarea ca resursele sunt folosite in mod eficient pentru sarcinile de indeplinit;

– Gestionarea timpului – asigurarea ca sarcinile si activitatile sunt efectuate la timp;

– Luarea deciziilor – a lua deciziile corecte sub presiune;

– Rezolvarea problemelor – asigurarea ca problemele sunt identificate, izolate si eliminate.

 

Leadership

Leadership-ul se concentreaza pe realizarea sarcinilor si mentinerea echipelor motivate si concentrate pentru a face acest lucru. Leadership-ul mai implica si obtinerea a ceea ce-i mai bun din fiecare membru in parte, lucru care permite echipei sa-si atinga cu succes telurile. Mai pe scurt, este vorba de a conduce prin exemplu, a inspira, a oferi independenta prin crearea unui mediu favorabil pentru succesul echipei. Leadeship-ul inseamna:

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Management si Leadership

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

– Viziune – concentrarea pe un obiectiv sau o viziune pe termen lung;

– Motivare – motivatia si inspiratia de a face mai mult;

– Inspiratie – inspirarea celorlalti doar prin conducere si prin insuflarea entuziasmului;

– Persuasiune – folosire abilitatilor excelente de leadership pentru a-i aduce pe oameni fara a-i forta pe calea cea buna;

– Munca in echipa – incurajarea efortului, a angajarii in activitati si a muncii in echipa;

– Construirea relatiilor –  construirea relatiilor puternice si asigurarea ca echipa este omogena si echilibrata;

– Ascultare – capacitatea de a asculta si de a gasi cauza eficient si imediat;

– Consiliere – asigurarea ca fiecare membru al echipei este motivat si concetrat;

– Coaching – incurajarea si acordarea de libertate membrilor pentru a invata si a creste;

– Indrumare (mentoring) – a fi liderul unei echipe de succes si a transmite cunostintle si intelepciunea mai departe catre echipa si membrii acesteia.

Este destul de evident ca exista diferente in dezbaterea dintre leadership si management. Managerii sunt uneori lideri, astfel ca paradoxul nu se sfarseste niciodata.

Ceea ce poti face tu este sa adopti stilul corect indiferent daca gestionezi sau conduci o echipa.