In Romania exista o multime de anunturi de angajare care incalca orice reglementari antidiscriminare. Chiar daca legile de la noi care privesc acest aspect nu sunt la fel de dezvoltate ca in alte state, trebuie sa stii ca ele exista si amenzile ajung la 4.000 lei in cazul discriminarii unei persoane fizice si la 8.000 lei in cazul discriminarii unui grup sau a unei comunitati.

Anunturile precum “Angajam tinere cu aspect fizic placut pentru pozitia de agent comercial” sau “Angajam barbat tanar cu studii superioare economice finalizate pentru postul de manager financiar” sunt din ce in ce mai multe, dar abia acum oamenii au inceput sa se scandalizele pentru astfel de discriminari.

Citeste mai jos

Legislatia in vigoare prevede faptul ca “Este interzisa discriminarea prin utilizarea de catre angajator a unor practice care dezavantajeaza persoanele de un anumit sex in legatura cu relatiile de munca, referitoare la anuntarea, organizarea concursurilor sau examenelor si selectia candidatilor pentru ocuparea posturilor vacante din sectorul public sau privat, exceptand locurile de munca in care, datorita naturii sau conditiilor particulare de prestare a muncii, prevazuta de lege, particularitatile de sex sunt determinante”.

Un studiu facut de cei de la Centrul Pentru Dezvoltare Sociala arata ca peste un sfert dintre anunturile de pe piata angajarilor contin expresii care pot fi incadrate in discriminarea de gen. Un antreprenor nu isi poate permite asemenea erori, intrucat, mai mult decat faptul ca risca o sanctiune din partea autoritatilor, imaginea lui si a afacerii pe care o conduce va avea de suferit. Oamenii sunt foarte sensibili la astfel de subiecte, iar sterile rele se raspandesc cel mai repede.

Citeste si:  4 activitati care iti scad din productivitate si consuma timp

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Resurse Umane

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Mai mult decat anunturile ce contin formulari discriminatoare, exista o foarte mare problema si in cazul interviurilor de angajare. Foarte multe romance au povestit cum ca au fost intrebate, mai subtil sau mai direct, daca au de gand sa devina mame in urmatorii cinci ani. Acesta este un exemplu foarte cunoscut, dar cazurile de discriminare de gen sunt foarte dese. Daca si tu, ca antreprenor in cautarea succesului, faci parte dintre angajatorii ce tin cont mai mult de sexul persoanei decat de criteriile de selectie cu adevarat relevante, ar trebui sa te opresti acum.