O cercetare realizata de institutul IRES arata faptul ca circa 24% dintre romani au realizat economii in cursul anului trecut, iar in jur de 41% dintre acestia au inca restante neplatite catre diverse institutii bancare.

Studiul mai arata ca mai mult de 50% dintre respondenti au anticipat ca vor fi nevoiti sa faca mai multe sacrificii financiare in viitorul apropiat. Mai mult, circa 41% dintre cei care au luat parte la cercetarea IRES au afirmat ca au cel putin o datorie neplatita, iar aproape 24% sustin ca exista persoane care le datoreaza bani.

Referitor la achizitiile importante care au fost realizate in cursul anului trecut, doar 29% au facut vreuna. Cele mai frecvent mentionate au fost achizitionarea unei masini, in cazul a 19% dintre respondenti, renovarea locuintei (16%), cumpararea de aparate electrocasnice pentru 15% dintre acestia, precum si achizitionarea unei locuinte – 14%.

Citeste mai jos

In ceea ce priveste achizitiile romanilor, cercetarea IRES arata faptul ca circa 6% dintre respondenti si-au achizitionat centrale termice, mobila ( 6%), televizoare (6%), computere – 5% sau un teren pentru 3 procente dintre acestia. Expertii sunt de parere ca numarul celor care au realizat achizitii anul trecut se raporteaza nu la intreaga populatie, ci doar la cei 29% care declara ca au facut o achizitie importanta, scrie Mediafax.

Cele 19 procente care afirma ca au cumparat un autoturism reprezinta, prin raportare la intreaga populatie, aproximativ 6% din esantion. In plus, aproape 7% dintre respondenti au afirmat ca au tranzactionat bunuri imobiliare, numai 4% au cumparat astfel de bunuri, iar 2 procente le-au vandut.

Citeste si:  Idei de economii pentru antreprenori

Peste 80% din respondenti au declarat ca vor renunta sa mai cumpere anumite bunuri!

Din totalul acestora, aproximativ 43% au vandut sau au cumparat apartamente sau garsoniere, circa 34% – terenuri si cam 2 din 10 persoane au cumparat case sau vile. In privinta realizarii unor economii financiare, doar 23% au reusit sa puna bani deoparte, insa circa 38% au sustinut ca vor economisi in urmatorul an.

54% dintre respondenti cred ca vor fi nevoiti sa faca sacrificii financiare si in acest an, iar mai mult de 8 din 10 persoane au declarat ca vor renunta sa mai cumpare anumite bunuri. Astfel, aproape 36% au afirmat ca vor renunta la deplasarea cu autoturismul personal, 32% vor imprumuta bani, 24% vor vinde anumite bunuri, iar numai 21% vor lua un credit bancar.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Finante si Economie

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Circa 37% dintre respondenti au imprumutat bani in cursul anului trecut, in jur de 42% realizand acest lucru de la banci, 41% au apelat la prieteni, 34% la alti membri ai familiei, iar 6% la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.131 indivizi de 18 ani si peste, avand o eroare maxima calculata de de plus/minus 2,9%.

Mihai Matei