John C. Maxwell, specialist in domeniul leadership-ului si autor a zeci de carti pe aceasta tema, considera ca exista, patru etape ale perfectionarii liderilor. Iata care sunt acestea si ce presupune fiecare dintre ele.

  1. ,,Nu stiu ceea ce nu stiu.’’

Aceasta etapa este prima din procesul de perfectionare si se refera la momentul de ignorare maxima. Exista persoane care habar nu au ce presupune a fi un lider. Automat, aceste persoane nu stiu unde trebuie sa mai lucreze, ce aptitudini trebuie sa isi dezvolte, ce goluri trebuie sa umple. Astfel, ele nu se pot dezvolta si, cu atat mai mult, nu se pot perfectiona.

Citeste mai jos

  1. ,,Stiu ceea ce nu stiu.’’

Acesta este momentul in care o persoana aflata deja intr-o functie de conducere isi da seama ca nu este atat de eficienta precum ar putea fi sau precum ar trebui. Atunci, isi pune intrebari despre elementele de leadership pe care trebuie sa le invete, despre minusurile sale personale si profesionale. Astfel, incepe o motivare a persoanei respective de a invata cat mai mult si de a se dezvolta, practic, acesta fiind inceputul procesului de perfectionare

  1. ,,Cand ma dezvolt si incep sa cunosc, totul devine evident.’’

In momentul in care persoana incepe sa acumuleze din ce in ce ma multe cunostinte in domeniu, altfel spus, incepe sa practice zilnic disciplina dezvoltarii personale si profesionale, aceasta isi da seama de rezultatele favorabile ale acestui proces. Apoi, urmeaza sa realizeze in adevaratul sens al cuvantului ce presupune perfectionarea liderului.

  1. ,,Merg mai departe datorita lucrurilor pe care le stiu’’
Citeste si:  Ce rol are motivarea echipei in atingerea scopurilor companiei

In aceasta etapa finala, capacitatea de a conduce se transforma intr-un proces automat. Abia acum liderii inteleg ceea ce spuneam mai devreme referitor la faptul ca un adevarat conducator se perfectioneaza in fiecare zi. Acest ultim pas nu se termina, practic, niciodata; nici macar in cazul in care persoana paraseste lumea afacerilor.

Autor : Claudia Caraba