Fluxul de numerar sau cash-flow-ul este reprezentat de intrarile si iesirile de bani inregistrate de o companie pe parcursul timpului. Majoritatea companiilor mici se rezuma la a-si calcula veniturile, apoi chetuielile si atat. Fluxul de numerar aduce in plus plasarea acestor incasari si plati in spatiul temporal, element mai mult decat necesar pentru contorizarea finantelor unei afaceri.

Pentru a intocmi documentul de flux de numerar, trebuie sa stii ca ai nevoie, in primul rand, de bilantul contabil al companiei tale si bugetul de venituri si cheltuieli al acesteia. Apoi, trebuie sa ai in vedere ca acest document este alcatuit din trei parti:

Citeste mai jos

  • fluxul de numerar rezultat din activitatea de exploatare: aici se integreaza, pe de o parte, activitatile companiei care aduc venit si , pe de alta parte, platile efectuate (incasari de la clienti, incasari de dividente, plata salariilor, plata furnizorilor etc.)
  • fluxul de numerar rezultat din investitii: este vorba de anumite achizitii sau vanzari ce vor genera venituri in viitor, pe termen lung (cumpararea unei cladiri pentru deschiderea unui nou centru comercial, cumpararea de noi echipamente etc.)
  • fluxul de numerar rezultat din finantare: se refera la obtinerea si rambursarea de credite sau imprumuturi

Analiza fluxului de numerar se face luand pe rand o cele trei elemente de mai sus. Astfel, prima etapa ese analiza fluxului rezultat din activitati de exploatare. Aici trebuie urmarit daca afacerea a generat bani sau este nevoie de o infuzie de capital. Spre exemplu, o succesiune de perioade cu flux de numerar negativ arata ca este o problema mare si ca se impun noi strategii de dezvoltare. Exceptia ar fi situatia in care aceasta succesiune se datoreaza unor planuri de crestere rapida a companiei

Citeste si:  Cu cat a scazut cererea de aur la nivel global

Fluxul de numerar rezultat din investitii reflecta strategia de dezvoltare a companiei prin surplusul de resurse. Esentiala in analiza acestuia este determinarea momentului in care investitiile vor deveni generatoare de profit.

In final, fluxul de numerar rezutat din finantare are scopul de a sublinia nevoia de noi fonduri in urma activitatilor de exploatare si a investitiilor. Spre exemplu, daca vei observa existenta unui deficit bugetar din actiunile de exploatare, acesta va avea nevoie de o finantare pe termen scurt, iar daca deficitul va fi o urmare a investitiilor, va trebui sa cauti surse de finantare pe termen lung sau mediu.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Finante si Economie

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Fluxul de numerar este un instrument ce sta la baza managementului financiar de succes al afacerii tale. Pe de o parte, lipsa lui te poate pune fata in fata cu o serie de situatii neprevazute, care iti pot aduce falimentul. Pe de alta parte, acesta este vital pentru luarea deciziilor corecte in ceea ce priveste strategia de dezvoltare a afacerii tale.