In momentul in care esti bombardat cu task-uri din ce in ce mai multe, primul lucru pe care intentionezi sa il faci este sa lucrezi peste program. Problema principala cu orele de lucru mai lungi este ca timpul este o resursa finită, insa in ceea ce priveste energia este o poveste diferita.

Energia provine din patru izvoare principale ale fiintelor umane: corpul, emotiile, mintea si spiritul. In fiecare, energia poate fi extinsa sistematic și reinnoita in mod regulat prin stabilirea de ritualuri specifice – comportamente care sunt practicate in mod constant si programate precis, cu scopul de a le face inconstiente si automate cat mai repede posibil.

Citeste mai jos

Pentru a reinnoi eficienta si energia fortei de munca, organizatiile trebuie sa-si indrepte atentia de la a cere mai mult de la angajati, la a investii mai mult in ei. In asa fel, ei devin mai motivati si capabili sa se implice mai mult si mai eficient la munca, in fiecare zi. Pentru a se reincarca, indivizii trebuie sa recunoasca actiunile care ii epuizeaza de energie si apoi sa-si asume responsabilitatea de a le schimba, in favoarea lor.

In general, angajatii sunt obisnuiti sa-si gestioneze timpul prin crearea “to do list”-urilor, prin care isi prioritizeaza sarcinile si isi planifica timpul dedicat fiecareia dintre activitati. Insa, daca apare ceva neprevazut, foarte urgent, este necesara o reorganizare a tuturor task-urilor si o reprioritizare a lor. Acest lucru poate da peste cap intreg programul si ingreuneaza sarcinile.

In momentul in care energia este cea gestionata si nu timpul, se ajunge la cele mai bune performante. Rezultatele activitatilor zilnice nu vor inceta sa apara, fie ca este vorba de sarcini care necesita o atentie sporita sau intalniri creative.

Deci, cum iti gestionezi energia?  Iata cateva sfaturi utile:

  • Descopera care sunt orele in care esti cel mai productiv/energic

Exista anumite momente ale zilei in care oamenii se simt mai energici, plini de idei si mult mai productivi. In aceste ore este ideal sa lucreze la sarcini creative sau care presupun luarea de decizii importante. O persoana este mult mai capabila sa gandeasca logic si strategic in aceste perioade ale zilei. Bineinteles, ele difera de la persoana la persoana, pot fi dimineata, la pranz sau seara.

Citeste si:  Crezi ca ai numai 5 simturi? Afla de ce esti capabil sa faci cu ele si unde le poti pune in valoare

Apoi, exista perioade de energie redusa. Momente in care gandurile sunt mai lente, in care nimeni nu-si doreste sa munceasca. La cele mai multe persoane, aceasta stari au loc dimineata inainte de cafea, ori imediat dupa pranz.

Citeste mai jos

Sunt si momentele de relaxare, care presupun: somnul, cititul, divertismentul, si alte activitati care implica relaxarea si reincarcarea bateriilor

  • Planifica lucrul in functie de aceste momente

Dupa ce observi in ce perioada din zi esti cel mai productiv, iti poti gestiona sarcinile mai usor. Pentru perioadele de energie ridicata: munca creativa, brainstorming, luarea deciziilor dificile, planificare pe termen lung, invatare activa, prezentari si pitch-uri, creare continut.

In perioadele cu un nivel scazut de energie este de preferat munca de rutina: sarcini care au obiective si procese clare, raspunderea la e-mail-uri, munca repetitiva.

  • Optimineaza-ti nivelurile de energie

In momentul in care reusesti sa iti planifici saricinile in fuctie de perioadele din zi in care esti cel mai productiv, ar trebuie sa se vada o eficientizare a muncii tale. Un lucru important de facut in perioadele cu energie ridicata este planificarea sarcinilor pentru momentele mai putin productive. Aveti o imagine de ansamblu mult mai clara si repartizarea sarcinilor este mult mai simpla. Un alt sfat este sa profitati de timpul de relaxare in asa fel incat sa imbunatatiti sau sa prelungiti perioada cu energie ridicata. Asta inseamna: mancat sanatos, somn indeajuns, sport si chiar meditatie. Acestea contribuie puternic la imbunatatirea productivitatii.