Rata in ceea ce priveste incetarea contractului de munca din tara noastra, s-a majorat usor in cursul anului trecut. Aceasta este concluzia unui studiu care a fost realizat de specialistii PwC Saratoga.

Cercetarea arata faptul ca in Romania rata de incetare a contractelor de munca a fost de 16,4%, adica cu 0,2% mai mare fata de cea inregistrata in anul 2013. Expertii spun ca aceasta valoare este un pic mai mare decat media Europei Centrale si de Est, de 14,9%, si cea din Europa, de 14,3%, scrie Mediafax.

Citeste mai jos

Studiul arata ca, desi, la nivelul muncitorilor, se poate observa o diminuare a ratei de incetari ale contractelor de munca, in cazul celor care lucreaza in domeniul administrativ, aceasta rata s-a majorat.

Expertii spun ca acest aspect arata de fapt cat de mare este presiunea exercitata de sefi pe departamentele de suport din cadrul companiilor. Cei de la PwC Saratoga mai afirma ca, daca tinem cont de diminuarea ratei de recrutare externa, de la 14,1%, la 11,9%, putem identifica o optimizare a eforturilor angajatorilor in privinta imbunatatirii schemei de personal, potrivit modelului adoptat de multe firme, respectiv de a genera aceleasi rezultate cu resurse din ce in ce mai putine.

In ceea ce priveste evolutia domeniilor de activitate, s-a constatat o rata peste medie a incetarilor de contracte din retail, aici fiind vorba despre un palier care se caracterizeaza printr-o fluctuatie mare de personal, precum si in industria bunurilor de larg consum, unde acest indicator se afla in crestere cu 8% fata de anul precedent.

Romania ramane in continuare sub nivelul tarilor din Uniunea Europeana in ceea ce priveste absenteismul.

Citeste si:  Care sunt cele mai cautate joburi noi?

Specialistii vorbesc aici despre un semn al restructurarilor masive din acest sector de activitate din ultima perioada. Pe de alta parte, in domeniul farmaceutic si in cel de productie industriala, rata de incetare a contractelor de munca a fost sub media pietei.

Cercetarea citata de Mediafax mai indica faptul ca se constata o evolutie a absenteismului organizational, un alt comportament reprezentativ pentru perioada recesiune si post-recesiune.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Resurse Umane

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Conform studiului, cu toate ca Romania ramane in continuare sub nivelul tarilor din Uniunea Europeana in ceea ce priveste absenteismul, a fost inregistrata o majorare a ratei acestuia de la 1,5%, la 2,4%, mai ales in randul specialistilor (de la 2%, la 2,4%) si al muncitorilor (de 2,6%, la 3,1%). Acest aspect a fost observat mai ales in domeniul bunurilor de larg consum.

Cercetarea PwC Saratoga Romania arata cateva informatii in ceea ce priveste valoarea unor indicatori ai capitalului uman in baza unor date obtinute de la peste 80 de firme din industria farmaceutica, industria bunurilor de larg consum, produse industriale, retail si servicii financiare.

 

Mihai Matei