Oamenii au inca dileme. Liderii se nasc, se fac sau cum este asta?

Parerea mea este ca nu conteaza. Ce conteaza este ca indiferent de ceea ce crezi tu, importanat este sa actionezi si sa te comporti ca un lider, chiar daca acum nu ai nicio functie de aceasta natura.

Citeste mai jos

Leadership-ul nu este necesar sa-l asociezi mereu cu o functie de conducere. Insa cu siguranta ca daca vrei si asa ceva este necesar sa arati ca detii aceste calitati.

Asuma-ti responsabilitatea zi de zi in ceea ce faci.

Leadership-ul incepe azi, incepe in fiecare zi de munca pe care o ai in fata ta. Ca si angajat este necesar sa livrezi performanta in fiecare zi. Nu doar din cand in cand sau atunci cand apare o criza. Asa ca asuma-ti lucruri si activitati in fiecare zi si actioneaza ca si cum de acel task depinde viata ta. Excelenta este o deprindere si nu o actiune pe care o faci din cand in cand.

Da atentie ambitiei tale. Nu o lasa sa “moara de foame” dar nici nu este nevoie sa “o ingrasi” mai mult decat este necesar.  Intre ambitie si vanitate uneori este o linie foarte subtire. Cand te angajezi in conversatii cu seful tau, fii atent sa pui ambitiile tale personale in contextul beneficiilor pentru companie. Prezinta-i ce realizari ai avut in ultima vreme sau in ultimul an si nu formula cereri de genul “…si pe cale de consecinta as vrea sa-mi spuneti si mie cand voi fi promovat sau cand voi obtine o marire de salariu”. Aceste lucruri sunt despre tine. Intreba-l mai bine “ce competente noi credeti ca mi-ar folosi in viitorul apropiat, cu ce as putea sa ajut mai mult compania?”

Daca seful tau crezi ca s-ar simti amenintat de ambitiile sau visele tale, atunci mai bine tine-le pentru tine dar dovedeste-ti calitatile  mai departe, cu entuziasm, cu zel si seninatate.

Identifica-ti in companie sau in afara ei, nu conteaza, modele pe care tu crezi ca ar fi bine sa le urmezi. Vezi ce fac, cum fac, cum vorbesc mai ales, cum se raporteaza la obiectivele lor, cum vorbesc despre viitor si de ce nu, cum se imbraca.

Invata sa fii tu insuti si cauta sa te cunosti cat mai bine cu putinta. Stiu ca acest lucru nu se poate petrece in cateva zile sau saptamani. Nici in luni. Iti va lua ani, multi ani. Chiar foarte multi ani. Dar este un proces in care vei fi angrenat mereu. Tu cel de azi  nu vei mai fi acelasi peste 4 ani. Viata, mediul, prietenii, colegii ne schimba. Fie ca ne place, fie ca nu.

Acest lucru nu este neaparat rau, cum nu este nici neaparat bun. Este nevoie sa-l iei asa cum este ca parte din viata ta si sa inveti sa te bucuri de aceasta devenire a ta. Important este daca cel de azi este mai bun decat cel de ieri.

Mai bun in a-i intelege pe ceilalti, mai bun cu el insusi, mai bun in comunicare si ascultare, mai bun in a-si proiecta asteptarile la un nivel rezonabil, mai bun in a fi prezent la viata care se desfasoara in jurul tau. Aici si acum.

Citeste si:  8 moduri prin care un lider poate reduce anxietatea la locul de munca

Nu exagera cu autoritatea, mai ales cand nu o ai si in organigrama. Unii ne credem zei in domeniul nostru si dorim sa ne exercitam autoritatea noastra de experti cu orice pret si exageram cu asta. Asa ca nu te comporta superior cu cei care nu se pricep la domeniul tau. Fii bland, intelegator si rabdator. Si ei stiu lucruri pe care tu nu le stii.

Daca ai pozitie manageriala nu exagera in a-ti impune dorinta prea des numai prin prisma functiei pe care o detii.  Vrei sa fii sef sau lider? Una o exclude pe cealalta.

A fi ferm nu inseamna sa fii dur. Duritatea presupune si o doza de insensibilitate si nu cred ca asta vrei sa vada oamenii tai sau colegii tai. Evident nu inseamna ca vei plange pentru fiecare necaz sau problema ivita in companie. Dar “a abate cu pumnul in masa”, a ridica vocea sau a spune ca “asa vreau eu” te indeparteaza de leadership foarte mult.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Management si Leadership

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Creaza-ti relatii. Asa cum zice o zicala veche “Nu conteaza pe cati stii tu, conteaza cati te stiu pe tine”. Cand seful tau te va evalua pentru o potentiala promovare, fii sigur ca nu o sa stea singur in birou uitandu-se la fisele de evaluare, ci va discuta cu colegii tai, cu clientii tai, cu subordonatii tai cautand sa te vada din mai multe perspective.

Ajuta-ti managerul sa-si atinga obiectivele si depune tot efortul in directia asta. Obiectivele lui sunt si ale tale. Candva si tu vei avea niste subalterni pe care i-ai dori ancorati in aceleasi deziderate ca si tine. Un bun lider stie la randul lui sa-i urmeze pe alti lideri.   Leadership-ul nu este numai despre a conduce, este si despre a inspira, a arata disciplina si capacitatea de a oferi recunoastere tuturor.

Fii recunoscator celor din jurul tau cu orice prilej ti se arata. Spune-le asta si formuleaza astfel incat sa nu para o lingusire. A oferi recunoastere altora inseamna sa-ti dai tie. Pentru ca ceea ce dai acel lucru ti se va intoarce insutit. Asa ca ai grija ce oferi.

Oferi manie, furie, orgoliu, frustrare, vei obtine acelasi lucru.

Oferi recunoastere, entuziasm, bucurie, respondsabilitate, acelasi lucru ti se va intoarce.

Este o lege a universiului si nu tine cont de nimic, conjunctura, context, localizare sau orice altceva.

Cercetarile stiintifice, au dovedit ca doua cuvinte au cel mai mare impact asupra noastra si a celor din jurul nostru: recunoastere si iubire.

Folositi acest lucru in beneficiul vostru si veti vedea cum “miracolele” se astern in viata voastra.

Catalin Ionescu, trainer, consultant si coach de peste 22 de ani, cu peste 15 ani de experienta in management strategic si resurse umane.