Daca te gandesti sa iti vinzi afacerea, fa-o de doua ori inainte de a lua o decizie. Vanzarea unei afaceri nu ar trebui sa fie o decizie luata pe moment. Ai nevoie de timp pentru a-ti da seama de lucrurile pe care ar trebui sa le vinzi, cand este cel mai potrivit moment pentru a face acest lucru si de ce anume sa tii cont inainte de a vinde.

Deci, ar trebui sau nu sa iti vinzi afacerea? Iata cateva intrebari care te vor ajuta sa te decizi.

Care este motivul pentru care vreau sa imi vand afacerea?

Citeste mai jos

Ai luat aceasta decizie. De ce? Asta este una din primele intrebari pe care ti-o va pune un potential cumparator. Motivele pentru care multi antreprenori ajung sa isi vanda afacerea sunt diverse. Printre acestea se pot regasi: disputele intre partenerii de afaceri, suprasolicitarea, pensionarea sau chiar plictiseala. Este important sa fii foarte constient de motivul pentru care tu alegi sa renunti si sa recunosti asta si in fata cumparatorilor.

 

Este momentul potrivit pentru a vinde?

Foarte multi oameni  fac marea greseala de a-si vinde afacerea exact atunci cand aceasta se afla in declin. Dimpotriva, lucrurile ar trebui sa stea tocmai invers. De ce? Pentru ca daca alegi sa recurgi la vanzare intr-un moment in care lucrurile merg prost, vei atrage mult mai greu cumparatori si nici nu vei putea vinde la pretul pe care ti-l doresti.

 

Cat timp imi va lua pregatirea pentru vanzare?

Ideal este sa te pregatesti cel putin cu un an inainte de a vinde o afacere. Pregatirea te va ajuta sa iti imbunatatesti inregistrarile financiare, structura afacerii, cat si baza de clienti. Aceste imbunatatiri vor facilita tranzitia catre cumparator si rularea afacerii fara probleme.

Citeste si:  Cele 5 tipuri de angajati de care ai nevoie pentru dezvoltarea unei afaceri

 

Care este adevarata valoare a afacerii?

Trebuie sa te asiguri ca valoarea afacerii tale este cea corecta, ca pretul nu este prea mare, nici prea mic. In aceasta situatie cel mai bine te-ar putea ajuta un evaluator. Acesta va elabora o explicatie detaliata a valorii afacerii iar documentul  pe care ti-l va elibera iti va aduce mult mai multa credibilitate in fata unui potential cumparator.

 

Cat timp imi va lua pana voi gasi un cumparator?

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Tehnici de vanzare

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Vanzarea unei afaceri poate dura timp de ordinul lunilor sau chiar anilor. Gasirea unui cumparator poate fi o adevarata provocare. Cu siguranta daca vei apela la mijloacele potrivite de publicitate, iti va fi mult mai usor sa atragi potentiali cumparatori, intr-un mod mult mai rapid.

 

In concluzie, vanzarea unei afaceri necesita acordare de timp cat si implicare emotionala. Atunci cand ai un motiv bun pentru a vinde sau pur si simplu nimeresti o perioada favorabila, munca iti poate fi mult mai usoara. Tot ce trebuie sa faci  este sa iti pastrezi calmul, sa faci pasii corecti si atunci cand crezi ca nu faci fata de unul singur, sa apelezi cu incredere la ajutorul specialistilor.