Modalitatile prin care un antreprenor isi poate finanta afacerea consta in diversitatea formelor de atragere a banilor necesari pentru demararea afacerii, pentru dezvoltarea ei sau a unui departament al acesteia etc. In continuare vom discuta despre principalele tipuri de finantare care stau la dispozitia unui om de afaceri.

 

  1. Capitalul personal

Acesta poate fi reprezentat de economiile personale propriu-zise ale antreprenorului si/sau ale asociatilor sai. Acesti bani sunt strict necesari, intrucat prin intermendiul lor reusesti sa iti dovedesti propria implicare si propriul interes in implementarea viziunii afacerii si, astfel, castigi increderea altor potentiali finantatori.

 

 

  1. Participarile in capital

In momentul in care afacerea are nevoie de o suma de bani intr-un timp foarte scurt, poti lua in calcul implicarea altor persoane.

Citeste mai jos

Pe de o parte, este vorba despre apropiatii tai (rude, prieteni), pe de alta parte, de investitori «de profesie». Daca apelezi la aceasta varianta de finantare este important sa ai in vedere o serie de aspecte. In primul rand, ai grija ca impurmuturile sa vina direct de la persoana de la care tu ceri, deci sa nu treaca prin mai multe maini pana ajung la tine. In al doilea rand, fie ca este vorba de finantatori constand in persoane apropiate tie, fie ca nu, ai grija sa inchei un contract in care sa fie precis stipulate chestiuni precum suma de bani datorata, termenele si etapele rambursarii, eventuala dobanda aplicata si asa mai departe.

Ce e scris, ramane scris si o lunga lista de probleme se pot evita in acest fel. In plus, cand este vorba de investitori straini, trebuie sa ai in vedere faptul ca ti se va cere o anumita garantie pentru banii pe care ii vei primi. Asadar, dupa cum am discutat si mai sus, trebuie sa stii de dinainte ce si cat poti oferi in acest sens.

 

  1. Creditul vanzatorului

Aici este vorba despre esalonarea unor anumite plati pe o perioada mai lunga de timp. Factorii care intervin in obtinerea acestui tip de finantare tin de increderea dintre cele doua parti, de situatia actuala a vanzatorului si nu numai. In orice caz, aceste credite se obtin, de cele mai multe ori, atunci cand riscul vanzatorului este mic sau relativ mic. Spre exemplu, va fi mai usor sa obtii un credit marfar, decat unul pentru imobile, echipamente speciale si scumpe sau terenuri.

 

 

  1. Ajutoare sau subventii acordate antreprenorilor romani

Acestea sunt acordate in general de stat, pentru a incuraja crearea de noi locuri de munca. Domeniile de finantare avute in vedere pentru acest proiect variaza intre  agricultura, cultura, educatie, dezvoltare economica regionala, infrastructura, IT, resurse umane, sanatate, servicii sociale, societate civila, turism, protectia mediului, tineret, cercetare si inovare justitie, comunicare si nu numai. Asadar, aceste subventii acopera cea mai mare parte a activitatilor economice si sociale si te pot ajuta si pe tine in dezvoltarea afacerii pe care o conduci.

Citeste si:  Cum va evolua numarul angajatilor din sectorul bancar in viitor

 

 

  1. Imprumuturi de onoare

Acestea reprezinta imprumuturi care nu solicita garantii si sunt primite de la anumite organizatii din afara domeniului bancar, respectiv de o serie de asociatii si fundatii. Organizatiile de acest tip selectioneaza antreprenorii pe care ii vor ajuta dupa o serie de criterii clare, iar, in anumite cazuri, fondurile pot fi chiar nerambursabile, venind sub forma de donatii. Aici trebuie sa ai in vedere faptul ca, pe langa asociatiile care chiar doresc sa ajute, mai exista si cele care vor sa faca profit din astfel de activitati. Asadar, ai grija ce contracte semnezi, cu ce dobanzi spui ca esti de acord si asa mai departe.

 

  1. Imprumuturi sau credite pe termen lung sau mediu

Aceste fonduri se pot obtine de la diverse institutii financiare bancare sau nebancare.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Finante si Economie

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Pe piata din Romania activeaza un numar de 38 de banci: Alpha Bank, Anglo-Romanian Bank,

ATE Bank, Banca C. R. Firenze, Banca Comerciala Carpatica, EximBank, Banca di Roma,

Banca Italo Romena, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Comerciala

Romana, BRD – Groupe Societe Generale, CEC Bank, Citibank, CreditEurope Bank, Egnatia

Bank, Emporiki Bank, GaratiBank, HVB Locuinte, ING Bank, la Caixa, Leumi Bank, Marfin

Bank, Millennium Bank, MKB Romexterra Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Porsche Bank, ProCredit Bank, Reiffeisen Bank, Reiffeisen Locuinte, RBS, Romanian International Bank, Sanpaolo Imi Bank, UniCredit Tiriac si Volksbank.

Institutiile financiare nebancare sunt cele care desfasoara cu titlu profesional o activitate de creditare, in conditiile stabilite de lege. Exemple din aceasta categorie sunt Mercedes-Benz Leasing,  Supercredit, PPF Home Credit, etc.

Ceea ce trebuie sa intelegi este faptul ca bancile ofera credite si sunt creditori, iar institutiile financiare nebancare ofera imprumuturi si sunt imprumutatori.

 

 

  1. Creditul fiscal

Acesta reprezinta o diminuare a impozitului pe venit sau pe profit, cu suma impozitului achitat in strainatate, conform conventiilor de evitare a dublei impuneri.