Pentru activitatea de leadership, exista persoane care ar putea sa fie cizelate inca din copilarie, daca parintii acestora observa ca micutii lor pot dezvolta diferite abilitati pentru viitor.

Specialistul in leadership, Tim Elmore, scrie despre o tema destul de putin cunoscuta si anume cum si de ce ii impedica parintii pe copii sa devina lideri. Elmore a scris de-a lungul timpului peste 20 de carti despre leadership: „Our Last Chance to Save Their Future”, „Artificial Maturity: Helping Kids Meet the Challenges of Becoming Authentic Adults” si „Habitudes”.

Potrivit Business Insider, expertul spune ca exista anumite obiceiuri ale parintilor, care ii stopeaza avantul unui copil de a evolua catre statutul de lider. Foarte putini parinti isi invata copii sa viseze la un asemenea statut de la varste fragede, gasind tot timpul diverse motive, spune Tim Elmore.

Citeste mai jos

Multi dintre adulti sunt preocupati sa ofere copiilor lor o viata fara riscuri, instinctiv protejandu-si micutii. Psihologii sunt totusi de parere ca in cazul in care un micut nu se va juca impreuna cu amicii sai afara, nu va invata sa lupte pentru el, si in viitor va dezvolta fobii similare celor ale adultilor.

Trebuie sa va lasati copiii sa cada si sa se redreseze mai apoi, sa invete ca acest lucru este normal. Tim Elmore sustine ca daca parintii vor elimina riscul din viata copiilor lor, liderii de maine vor fi foarte aroganti, insa avand de fapt o minima incredere in ei insisi. Fata de generatiile de acum cateva decenii, tinerii de astazi nu si-au dezvoltat calitatile pe care le aveau acei copii, mai ales ca adultii ajung sa ii protejeze uneori pana la momentul maturitatii.

Psihologii citati de Business Insider sunt de parere ca in conditiile in care un copil este asistat sa depaseasca anumite dificultati, in viitor acesta nu va sti sa depaseasca singur chiar si obstacolele banale.

Tim Elmore sustine ca parintii nu ar trebui sa uite ca trebuie sa isi lase copilul sa se descurce, la un moment dat, si singur, mai ales ca altfel, acestia vor fi privati de sansa de a evolua spre adulti competenti.

Citeste si:  Sorin Faur: "Criza naste lideri"

Daca iti vei lauda prea des copilul, acesta va invata sa triseze si sa nu accepte realitatea!

Pe de alta parte, nici o incredere in sine prea fortata, specifica anumitor sisteme educationale nu este recomandata. Cercetarile arata faptul ca o astfel de metoda poate sa aiba consecinte neasteptate, mai ales ca cei mici vor observa la un moment dat ca sunt laudati doar de parintii lor si nu de ceilalti oameni din jur!

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Management si Leadership

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Desi, momentan micutii se simt confortabil, in cele din urma, vor fi conectati la realitatea dura. Expertii sustin ca in cazul in care iti vei lauda prea des copii si vei ignora comportamentul neadecvat, acestia vor invata sa triseze si sa nu accepte realitatea.

Este recomandat sa va invatati copiii inca de mici sa se lupte pentru ceea ce pretuiesc cu adevarat. Tim Elmore spune ca si in cazul celor mici, succesul este insa dependent de actiunile individuale, iar acestia trebuie sa-si doreasca sa devina mai buni. Tineti cont de faptul ca astazi, tinerii din generatiile actuale vor sa abordeze lumea pe cont propriu, asa ca este bine sa le vorbesti despre erorile tale din trecut, astfel incat sa ajunga in situatia de a lua decizii cat mai bune.

Business Insider scrie ca tinerii trebuie sa se pregateasca pentru esecuri si sa suporte consecintele deciziilor lor.

Nu trebuie doar sa ne influentam copiii, ci sa ii influentam pozitiv, precizeaza expertul american. O alta regula sugerata de Tim Elmore spune ca este bine sa ii analizam pe copilasii care au varsta similara cu al nostru, iar in cazul in care vedem ca acestia sunt mai dezvoltati, ar trebui sa ne intrebam serios ce intarzie dezvoltarea independentei propriului copil.

Mihai Matei