Expertii in limbajul nonverbal si comunicare arata ca o buna ascultare valoreaza mai mult decat vorbirea. Oamenii de afaceri stiu foarte bine cat de mult conteaza ascultarea, deoarece, de felul in care asculti depind aspecte importante ale unei negocieri.

Tuturor ne place ca cei din jurul nostru sa ne faca sa ne simtim speciali si, a fi ascultat, este unul din comportamentele care ne fac sa simtim asta de fiecare data.

Iata cateva modalitati prin care sa iti imbunatatesti abilitatile de ascultare, prin intermediul limbajului nonverbal:

 

Acorda toata atentia celui care vorbeste

Mentine contactul vizual cu interlocutorul si apleaca-te spre el pentru a-i arata ca esti interest de ceea ce vorbeste. Da din cap, zambeste sau pune o intrebare relevanta daca ai nevoie de o clarificare. In acest fel, vei transmite un mesaj nonverbal care ii va spune ca esti pe deplin implicat in conversatie.

 

Zambeste

Un zambet cald si autentic este cea mai frumoasa expresie pe care o poate afisa chipul unui om. Un zambet iti va da intotdeauna incredere in tine si va face ca aceasta incredere sa fie resimtita si de ceilalti din jurul tau. Atunci cand zambesti, in timpul unei conversatii, vei arata oamenilor ca apereciezi si ai incredere in ceea ce spun.

 

Fii relaxat

Atunci cand ne simtim inconfortabil sau amenintati, corpul nostru produce anumite gesturi involuntare, ca: incrucisarea bratelor, schimbarea pozitiei pe scaun sau introducerea mainilor in buzunare. Toate aceste posturi te indeparteaza de persoana care vorbeste. Daca vrei sa ii arati unei persoane ca o asculti, incearca sa iti controlezi aceste gesturi.

Citeste si:  Afacerea mea se dezvolta mai lent decat a competitorilor mei

 

Controleaza-ti gesturile nervoase

Este firesc sa te simti tensionat in anumite situatii, dar daca iti doresti sa socializezi si sa creezi o conexiune, ar trebui sa incerci sa iti ascunzi starea de nervozitate cat de bine poti. Limbajul corpului poate transmite o stare nervoasa prin: asezarea cravatei, datul din picior, inchiderea si deschiderea repeata a unui pix sau rosul unghiilor. Incearca sa iti controlezi si aceste gesturi, pastreaza-ti corpul intr-o pozitie relaxata si respira adanc.

 

Pune intrebari

Atunci cand pui intrebari arati ca esti interest de ceea ce spune celalalt si, astfel, il vei face pe interlocutorul tau sa se simta ascultat si apreciat. In plus, ascultarea activa va face intotdeauna ca oamenii sa isi aminteasca mult mai usor de tine.