Printre femeile de afaceri care au obtinut un mare succes in gestionarea unei companii extrem de importante din industria auto, se afla si Mary Barra, director executiv al firmei de automobile General Motors. Celebra revista americana Time a denumit-o recent ca fiind cea mai puternica femeie din cercurile de afaceri americane, noteaza Business Insider.

Mary Barra a intrat in afaceri de tanara, atunci cand avea 18 ani si a devenit seful companiei GM la varsta de 52 de ani, context in care l-a inlocuit pe fostul CEO, Dan Akerson. Acesta a condus business-ul din anul 2009, moment cand compania auto se afla in pragul falimentului.

Citeste mai jos

Cu ajutorul sau, compania a reusit sa depaseasca situatia grea prin care trecea, dar si cu suportul autoritatilor federale din SUA. Potrivit datelor Business Insider, retragerea lui Dan Akerson si respectiv, instalarea noului director Mary Barra, s-a realizat in momentul cand grupul se confrunta cu problemele generate de retragerea in service pentru reparatii a circa 2,6 milioane autoturisme.

Alte defectiuni, ivite in luna februarie, au facut ca noul CEO de la GM sa fie pus intr-o situatie foarte delicata, mai ales ca o defectiune tehnica la contacul de pornire al automobilelor a cauzat accidente care s-au soldat cu moartea a 21 de oameni.

Mary Barra a incercat si a reusit sa restabileasca increderea clientilor in grupul auto din SUA, adoptand o strategie prin care a retras orice fel de automobil, daca au fost semnalate defectiuni tehnice. Noul CEO a realizat un plan de reorganizare a grupului auto, mai ales in ceea ce priveste exigentele de ordin tehnic.

Ca urmare a rapiditatii si onestitatii cu care a luat deciziile, Mary Barra s-a facut cunsocuta ca un sef cu multe calitati, castigand increderea clientilor, desi, in urma exigentelor sporite pe care le-a pretins, compania a trebuit sa accepte pentru revizie circa 30 de milioane de automobile, o cifra record.

Citeste si:  Afaceri de familie in arta- Faber Castell

Standard & Poor’s a ridicat ratingul General Motors, considerand ca firma are o putere financiara foarte mare!

Fermitatea lui Barra s-a reflectat rapid in cererea de produse, iar programul de vanzari a reintrat pe un fagas normal si productia a evoluat foarte bine. S-a ajuns ca agentia Standard & Poor’s a ridicat ratingul General Motors de la „BB+” la „BBB”, considerand ca firma are o putere financiara considerabila, scrie Business Insider.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Povesti despre afaceri de succes

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Jurnalistii de aici sustin ca este un adevarat succes pentru un nou director executiv, dupa 9 luni de activitate sa reuseasca sa reinstaleze compania pe drumul cel bun si sa depaseasca dificultati majore. Desi Mary Barra a fost acuzata de discriminare in ceea ce priveste anumite diferente salariale dintre angajatii barbati si femeile din grupul auto, a reusit sa depaseasca toate dificultatile cu brio.

In cadrul unui interviu, Mary Barra a raspuns ca veniturile pe care urmeaza sa le incaseze atat femeile cat si barbatii din grup sunt in conformitate cu functiile fiecaruia, demonstrand cu statele de plata ca niciun salariat nu este discriminat.

Chestionata de jurnalisti despre motivul principal al succesului sau, Mary Barra a raspuns ca nu accepta nicio scuza ca angajatii sai sa nu fie cei mai buni din lumea auto.

Mihai Matei