Mai multe entități de origine britanică și română s-au implicat într-un proiect social dedicat sănătății copiilor, care are scopul de a reduce rata mortalității în cazul patologiilor cardiace și a bolilor cardiovasculare. Potrivit unor noi date publicate în presa locală, România pierde în fiecare an 1000 de copii cu probleme cardiace congenitale. Datele complete pot fi găsite pe www.bolicardiovasculare.ro.

 

Instituțiile britanice implicate activ pe scena de afaceri locală au decis să se alăture proiectului și să susțină cauza, contribuind cu resurse importante și ajutând la creșterea vizibilității proiectului. Ambasada Marii Britanii în România și Camera de Comerț Britanico-Română lucrează îndeaproape cu echipa implicată în proiect, formată în principal din medici și specialiști în sănătate.

 

Universitatea din Bristol susține proiectul prin trimiterea specialiștilor odată la câteva luni în România. Coordonați de dr. Șerban Stoica și dr. Rob Martin, aceștia instruiesc echipa locală pentru operații ale problemelor cardiace congenitale și asigură transferul de cunoștințe pentru a crește rata de succes în cazul acestor intervenții medicale speciale. Specialiști din alte spitale din Marea Britanie, cum ar fi Harefield, sunt de asemenea implicați în program cu ajutorul Fundației Britanice de Caritate “Healing Little Hearts” (www.healinglittlehearts.org.uk).

 

Cu un cost între 5.000 și 15.000 euro pe operație, în funcție de complexitatea acesteia, incluzând costurile pre și post operatorii, Fundația Polisano (www.fundatiapolisano.ro) oferă suport voluntar și strânge fonduri pentru a acoperi toate cheltuielile necesare în timpul operațiilor.

 

Centrul Cardiovascular, susținut prin această inițiativă britanică, a fost deschis în 2014 în urma colaborării Spitalului European Polisano cu Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu. În fiecare an, aproximativ 300 de operații pe cord deschis și 1100 de intervenții chirurgicale cardiologice la adulți sunt efectuate în Centrul Cardiovascular și astfel specialiștii români își însușesc abilitățile necesare pentru a trata rapid cazurile cardiovasculare, având suport tehnic din partea colegilor britanici. Scopul este de a îi ajuta pe acești renumiți specialiști în cardiologie de a deveni experți și în asistența cardiacă pedriatică și de a avea în Sibiu un Centru Cardiovascular al Execelenței, atât pentru pacienții adulți, cât și pentru pacienții copii.

Citeste si:  Azi ‚doer’. Maine ‚thinker’.

 

Împreună cu Universitatea din Sibiu, care este de asemenea unul din cei mai mari suporteri ai acestui proiect, Spitalul Public de Pediatrie din Sibiu este de asemenea afectat direct și pozitiv de către munca echipei – aceștia trimit doctori și asistente pentru pregătire și pacienți pentru operații pentru a completa echipa coordonată de Spitalul European Polisano. Asociația Română de Chirurgie Endovasculară și Terapie Valvulară Transcateter promovează de asemenea dezvoltarea operației de cord în România și susțin această ințiativă importantă.

 

Până acum, echipa româno-britanică a efectuat 60 de operații pe cord deschis în 2017. Toate operațiile au fost desfășurate la Centrul Cardiovascular. Toți copiii sunt sănătoși, inclusiv cel mai tânăr pacient, care avea doar 2 luni la timpul intervenției. Multe dintre proceduri au fost făcute pentru corectarea unor boli congenitale foarte complexe, cum ar fi Tetralogia Fallot sau sindromul ALCAPA.

 

 

Obiectivul pentru 2018 este tratarea a aproximativ 60 de pacienți copii prin intervenții pe cord deschis.