In cartea sa, intitulata “Sase palarii ganditoare”, Edward de Bono ne explica tehnica de invatare, comunicare si de stimulare a creativitatii care este atat de eficienta incat a intrat deja in manuale.

Iata in ce consta si ce presupune ea.

“Gandirea reprezinta resursa suprema a omenirii. Si totusi, nu putem fi niciodata multumiti de cea mai importanta aptitudine a noastra. Oricat de buni am deveni, trebuie sa ne dorim neincetat sa fim si mai buni. De obicei, singurii oameni foarte multumiti de capacitatea lor de gandire sunt acei ganditori slabi care cred ca scopul gandirii este sa dovedesti ca ai dreptate – spre propria-ti satisfactie. Daca avem o viziune limitata asupra potentelor gandiri, e posibil sa ne umflam in pene ca am ajuns la excelenta, dar numai atat.

Citeste mai jos

In gandire, principal dificultate este confuzia. Incercam sa facem prea multe deodata. Suntem coplesiti de emotii, informatii, logica, speranta si creativitate. Este ca si cum ai incerca sa jonglezi cu prea multe mingi.

Ceea ce avansez eu in aceasta carte este un concept foarte simplu, care permite ganditorului sa faca lucrurile pe rand. Astfel, el devine capabil sa separe emotia de logica, creativitatea de informatie, si asa mai departe. Este conceptul celor Sase Palarii. Punerea pe cap a unei palarii defineste un anumit tip de gandire, ale carui natura si contributie le descriu in carte.

Cele sase palarii cu ganduri ne permit sa ne dirijam gandirea, asa cum un dirijor isi conduce orchestra. Putem apela la genul de gandire de care avem nevoie. In mod similar, este foarte util ca intr-o sedinta sa ii faci pe oameni sa iasa din rutina si sa gandeasca intr-un mod diferit asupra subiectului propus.

Citeste si:  Ce spun rapoartele legate de capacitatile antreprenoriale ale tinerilor din tara noastra

Metoda celor sase palarii de gandire este foarte lesnicioasa – si in asta consta principala valoare a conceptului.

Sase palarii, sase culori

Palaria alba. Albul este neutru si obiectiv. Palaria alba este legata de fapte obiective si de cifre.

Palaria rosie. Rosul sugereaza furie (a vedea rosu inaintea ochilor), patima si emotii. Palaria rosie furnizeaza un punct de vedere emotional.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Management si Leadership

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Palaria neagra. Negrul este sobru si serios. Palaria neagra semnifica prudenta. Ea evidentiaza punctele slabe ale unei idei.

Palaria galbena. Galbenul este insorit si pozitiv. Palaria galbena este optimista si contine speranta si gandirea pozitiva.

Palaria verde. Verdele inseamna iarba, vegetatie si crestere fertila, abundenta. Palaria verde indica creativitate si idei noi.

Palaria albastra. Albastrul este rece, fiind si culoarea cerului, care se afla deasupra tuturor lucrurilor. Palaria albastra vizeaza controlul, organizarea procesului de gandire si folosirea celorlalte palarii.”