Unul dintre cei mai cunoscuti analisti economici de pe Glob, cel care a prezis criza financiara prin care a trecut economia mondiala acum cativa ani, Nouriel Roubini, trage un semnal de alarma asupra unor viitoare socuri financiare care ar putea cuprinde din nou anumite zone.

Intr-un interviu pentru The Octavian Report, expertul efectueaza o analiza pertinenta asupra factorilor care influenteaza bunul mers al economiei globale, vorbind despre punctele punctele vulnerabile ale acesteia. Potrivit afirmatiilor lui Roubini, in urmatorii 2 ani, exista riscul ca economia globala sa se confrunte cu o noua prabusire pe toate pietele financiare.

Citeste mai jos

Expertul spune ca majoritatea economistilor repeta aceleasi erori pe care le-au mai intreprins candva, fara sa se gandeasca la consecintele negative de mai tarziu, care se vor manifesta asupra economiei globale.

„Soarta economiei globale este strans conectata de rezultatele economice ale Chinei”, atrage atentia Roubini. Expertul isi arata ingrijorarea asupra faptului ca in intreaga lume, economistii de top subestimeaza pur si simplu diminuarea nivelulului de crestere economica in China. Desi nu este de acord cu estimarile care arata diminuarea economiei chineze pana la circa 4%, analistul spune ca este destul de sceptic asupra potentialului economic al acestei tari extrem de puternice din Asia.

Potrivit afirmatiilor acestuia, o crestere economica de 7,5%, estimata pentru 2014 in cazul economiei chineze, „nu este una realista”. Roubini estimeaza un prag mai realist de circa 7% in acest an, precum si o crestere economica de 6% pentru economia celui mai puternic stat din zona in cursul anului viitor.

„Se va pastra un trend descendent si in 2016”, anunta specialistul. Multe dintre dificultatile Chinei se afla in conexiune directa cu sistemul financiar, mai ales cu cel bancar, care sugruma institutiile bancare. De exemplu, expertul spune ca un numar mare de active neperformante si investitii prost directionate indreapta China catre un posibil dezastru pe plan economic.

Citeste si:  Din ce motive tot mai multi antreprenori vor sa angajeze noi salariati

Cum poate intra din nou Europa in recesiune?

Vorbind in cadrul interviului despre modul cum influenteaza conflictul dintre Rusia si Ucraina economia Uniunii Europene, Roubini afirma ca acesta pune in mare pericol stabilitatea zonei euro. „Orice escaladare a acestui conflict poate arunca din nou continentul european in recesiune”, arata expertul.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Finante si Economie

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

In plus, o posibila intrerupere a livrarii de gaze naturale din Rusia catre Uniunea Europeana, care ar putea avea loc in cursul acestei ierni, poate avea drept consecinta o noua recesiune in Europa. „Europa poate avea parte de un soc, care poate fi provocat prin sistarea alimentarii cu gaze sau scumpirea lor” precizeaza Roubini.

Despre cele 5 piete emergente ale lumii, Turcia, Indonezia, Brazilia, India si Africa de Sud, expertul spune ca acestea aduc economiei globale un deficit de cont curent, dar si un deficit bugetar, combinat cu un nivel al inflatiei situat peste cel estimat.

Nouriel Roubini mai spune ca pe langa cele 5 economii emergente fragile se mai afla si altele, care pot produce pagube insemnate pentru antreprenori: Rusia, Ungaria, Ucraina, Argentina, Venezuela si Thailanda. „Fiecare dintre ele poate destabiliza pietele externe”, spune analistul. Exista insa si lucruri pozitive despre care vorbeste analistul si anume, cresterea unor alte piete emergente, de pilda, Cehia, Polonia, Slovacia, Mexic, Peru, Chile, Kenya sau Nigeria, care si-au consolidat politicile economice destinate investitorilor si au devenit atractive.

 

Mihai Matei