In viata fiecarui tanar soseste clipa cand acesta isi pune problema angajarii, iar lipsa de experienta il poate face sa aiba sanse destul de mici sa isi indeplineasca scopul. Potrivit Business Insider, o mare problema a celor care de abia au finalizat studiile este faptul ca multi recrutori solicita sa aiba experienta pentru aproape orice job vacant.

Conform specialistilor HR, sansele absolventilor de a gasi un loc de munca bun sunt foarte mici, in contextul in care peste 21.000 de tineri care au terminat vara trecuta un liceu sau o facultate au intrat direct in somaj. Se recomanda ca in cazul in care esti proaspat absolvent sa incerci mai multe metode active de angajare. Totusi, nu trebuie sa va asteptati sa fiti sunati de zeci de angajatori, imediat dupa ce le-ati si trimis CV-ul. Nu trebuie sa stai deoparte, asa ca este bine sa te interesezi de un internship, mai ales ca un stagiu de pregatire platit iti poate aduce o experienta concreta, insa si multe contacte utile, care te pot ajuta sa iti gasesti locul de munca dorit.

Citeste mai jos

Bineinteles, poti continua cautarea unui job stabil, insa este bine sa te axezi pe ceva care sa iti dea satisfactii in intervalul in care primesti multe raspunsuri negative. La primul job, nu te gandi prea mult la salariu, mai ales ca este mai important sa acumulezi experienta si sa stii cum stau lucrurile intr-o companie reala. Poti accepta si un salariu mai mic, cel putin la inceput.

Poate nu vrei sa faci asta, dar poti trimite CV-ul si pentru joburi care sunt sub pregatirea ta. Unii dintre cei care isi finalizeaza studiile au obiceiul nociv de a astepta jobul visat, in loc sa aiba curajul de a incepe de oriunde.

Daca ai conturi de socializare pe toate retelele, foloseste cu incredere networking-ul!

Specialistii in resurse umane sunt de parere ca nimeni nu ar trebui sa plece de la premiza ca un loc de munca prost platit nu ar fi unul din care poate castiga experienta ceruta de multe firme in ziua de azi.

Este indicat sa nu aplici pentru posturile care cer mai multi ani de experienta, mai ales ca aplicatia ta sa fie data la o parte chiar de un program automat. Business Insider scrie ca ar fi bine sa te interesezi pe site-urile specializate in locuri de munca de anunturile care nu cer experienta prealabila.

Citeste si:  Cum procedezi daca castigi bine, dar nu iti place jobul tau?

S-a observat ca sansele tale sunt mai mari de a fi angajat de o firma care nu cauta personal decat alta care primeste foarte multe CV-uri pentru orice post scos la concurs. Fa-ti o lista de pana la 20 de companii care te intereseaza si trimite-le o scrisoare de intentie pe adresa departamentului de resurse umane.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Resurse Umane

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Cei care sunt interesati de a angaja oameni trebuie sa fie convinsi ca esti determinat sa faci treaba. De aceea, tine cont de faptul ca, daca vei incerca metoda aplicatiilor spontane, nu are sens sa trimiti doar CV-ul si atat. Este bine sa iti propui sa il convingi pe recrutor ca esti dispus sa muncesti si sa inveti in compania de care esti interesat.

Expertii care vor sta de vorba cu tine la interviu au avut si ei parte de experienta primului job si stiu bine ca tinerii care isi doresc puternic sa reuseasca in viata profesionala merita o sansa. Ai conturi de socializare pe toate retelele? Atunci nu mai sta pe ganduri si foloseste cu atentie networking-ul. Este foarte important pentru tinerii absolventi ca in aceasta perioada sa se faca vizibili si sa spuna ce tinte vizeaza in viitorul lor profesional.

Trebuie sa iti cresti constant reteaua de relatii si cunostinte, care te pot ajuta in viitor. In plus, specialistii HR sunt de parere ca poti incerca sa faci cateva vizite la sediul firmei in vederea solicitarii de informatii si exprimarea dorintei de a aplica pentru un job. Nu uita sa relationezi cu reprezentantii companiei de care te interesezi la targurile de joburi, deoarece niciodata nu vei putea sti de unde apare o oferta buna pentru tine.

Mihai Matei