In multe cazuri, imediat dupa ce au reusit sa obtina primul lor job, tinerii angajati incep sa fie tot mai afectati de presiunile la care sunt supusi de sefi sau colegi, de stresul orelor splimentare la birou sau de termenele-limita. Consecintele acestui aspect sunt destul de nocive pentru compania din care fac parte acestia in privinta retentiei salariatilor in viitor. Aceasta este concluzia unei cercetari care a fost realizata de GfK Custom Research.

Desi in toata lumea, angajatii mai tineri sunt initial feriti de mari responsabilitati in privinta jobului, totusi o parte dintre acestia afirma ca echilibrul intre locul de munca si viata personala reprezinta o preocupare importanta pentru ei. Potrivit cercetarii, circa o cincime dintre tinerii care au intre 18 si 29 de ani prezinta un nivel foarte ridicat de angajament fata de organizatie, raportat la 31% in randul celor care au peste 60 de ani.

Citeste mai jos

Distanta dintre tinerii executanti si angajatii care detin pozitii superioare de management poate sa duca la aparitia unor dificultati pentru companii. Exista riscul diviziunilor in cadrul jobului, precum si al inregistrarii unor resentimente intre generatii, iar multi tineri vor fi tot mai demotivati sa isi faca treaba.

Studiul arata ca in Macedonia, circa 36% dintre tineri, iar in Franta – 32% dintre acestia prezinta un nivel ridicat de angajament fata de compania la care lucreaza, ceea ce inseamna stabilitate pentru activitatea firmelor lor. Ungaria si Cehia (6% fiecare) si Serbia si Portugalia (7% – ambele) se confrunta cu o situatie cu totul diferita, asa ca retentia tinerilor talentati devine o problema odata cu cresterea economiilor acestora.

Conform cercetarii, in tara noastra tinerii dau dovada de un nivel mai scazut de angajament, comparativ cu salariatii mai in varsta.

Citeste si:  Foloseste intrebari strategice in interviul de angajare

57% dintre angajatii care au peste 50 de ani prezinta dificultati in privinta felului in care isi percep jobul

Expertii vorbesc despre faptul ca presiunile de la job au efecte negative in privinta implicarii in viitor in activitatile firmei a tinerei generatii de angajati. Astfel, circa 4 din 10 din tinerii din cele 29 de tari analizate sunt frecvent stresati la locul de munca, iar aproape o treime se simt presati sa lucreze mai multe ore pe zi.

In plus, circa 34% dintre tinerii salariati sunt preocupati de faptul ca nu au suficiente resurse pentru a putea munci eficient, raportat la cifra de 22% dintre angajatii de peste 60 de ani. Aproape 40% dintre tineri afirma ca echilibrul intre munca si viata personala reprezinta o problema, iar 32% dintre acestia spun ca presiunea de la job le afecteaza frecvent sanatatea. Aceasta cifra este mai mare cu 5% fata de numarul angajatilor cu varsta intre 50 si 59 de ani.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Resurse Umane

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Cercetarea indica faptul ca in tara noastra comparatia intre generatii in privinta stresului venit din partea jobului arata o situatie diferita. Impactul locului de munca asupra sanatatii inseamna o preocupare pentru 48 % din tinerii de 18-29 de ani (48%) fata de angajatii de peste 50 de ani (31%).

Echilibrul intre job si viata personala este totusi o problema frecventa pentru salariatii in varsta. Astfel, circa 57% dintre angajatii care au peste 50 de ani au dificultati in aceasta privinta, fata de 46% dintre tinerii cu varsta intre 18 si 29 de ani.

 

Mihai Matei