Specialistii in HR au ajuns la concluzia ca majoritatea oamenilor trec prin schimbari de cariera totale sau partiale de cel putin trei ori pe parcursul vietii lor. Acest lucru aduce dupa sine o serie generoasa de transformari: un nou loc de munca, alta industrie, alti colegi, alti sefi, alt stil de viata. Din pacate, multi oameni nu se gandesc la aceste aspecte cand iau hotararea de a se reprofila.

Daca si tu te gandesti sa iti schimbi cariera, Chirssy Scivicque, expert in resurse umane si trainer in domeniu, iti da cinci sfaturi pentru a-ti putea planifica o schimbare de cariera.

1. Inarmeaza-te cu multa rabdare.

Chiar daca abia astepti sa faci schimbarea, trebuie sa ai rabdare si sa iti calculezi fiecare pas. Nu poti sa lasi ceea ce faci acum si sa incepi altceva peste noapte. Aminteste-ti faptul ca serviciul tau de astazi este un lucru valoros, chiar daca nu este ideal. Altfel spus, nu da cioara din mana pe vrabia de pe gard. Nu uita ca ai nevoie de stabilitate financiara, plus niste resurse suplimentare pentru a merge la sigur pe acest drum.

2. Documenteaza-te.

Este strict necesar pentru tine si pentru succesul tau sa stii de ce anume aptitudini si studii ai nevoie pentru a face schimbarea de cariera. Poate ca trebuie sa faci niste cursuri sau sa iti iei un job part-time care sa iti ofere un minimum de experienta. Este foarte putin posibil sa gasesti un job intr-un domeniu nou pentru tine, care sa nu iti solicite ceva studii si/sau experienta.

3. Stabileste-ti obiectivele. 

Fa aceasta mutare in mod inteligent si marcheaza-ti clar pasii pe care ii ai de urmat pentru a ajunge acolo unde doresti. Gandeste-te, totodata, de cat timp ai nevoie pentru a face fiecare pas.

Citeste si:  De ce trebuie sa tii cont daca vrei sa ajungi un specialist HR de top

Aceste obiective se refera atat la scopul tau principal (bine definit), cat si obiectivele secundare pe care trebuie sa le atingi pe parcursul timpului.

4. Integreaza-te de dinainte de a incepe. 

Revenim la ceea ce spuneam la inceputul articolului si anume la faptul ca noua cariera va veni cu o noua comunitate de oameni: colegi, sefi, angajatori. Intereseaza-te despre ei si despre viata lor. Afla ce publicatii citesc, in ce organizatii sunt implicati si incearca sa ii cunosti atat pe ei, cat si stilul lor de viata. Implica-te in lumea carierei alese de tine.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Resurse Umane

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Cu atat mai mult acum, in lumea Web 2.0, este foarte usor sa gasesti date despre o anumita persoana.

5. Asigura-te ca esti pregatit sa o iei de la capat. Aminteste-ti faptul ca o schimbare de cariera inseamna sa o iei, practic, de la zero. Acest lucru poate presupune o serie de dezavantaje majore, precum lipsa beneficiilor actuale sau a renumelui. Calculeaza toate posiblitatile, pentru a fi pregatit sa pierzi anumite puncte tari acumulate pe parcusul anilor trecuti de munca. Apoi concluzioneaza: daca nu consideri esti gata sa faci aceste sacrificii, ar trebui sa te mai gandesti putin daca vrei cu adevarat sau nu sa faci schimbarea.

Autor: Claudia Caraba