Peste 75% dintre expertii in resurse umane chestionati de portalul jobs.aol.com, au afirmat in cadrul unui studiu ca diploma de masterat nu are nicio valoare in momentul angajarii.

Cu toate acestea, circa 7 din 10 din licentiati apreciaza ca in clipa cand absolvi un master la o universitate de prestigiu, ai sanse mai mari sa obtii un job la care visezi de ceva timp.

BBC arata ca circa 80% dintre specialistii in resurse umane declara ca nu au nicio preferinta, atunci cand se pune problema institutiei de invatamant superior pe care a absolvit-o candidatul cu care discuta in timpul unui interviu. Multi recrutori sustin ca prefera absolventii de la facultatile de stat, si nu pe cei de la privat.

Citeste mai jos

Pe de alta parte, cercetarile arata faptul ca tot mai multe companii deplang faptul ca tinerii absloventi au o pregatire deficitara si care nu este in acord cu necesitatile pietei. De pilda, studiul „Absolventii recenti de invatamant superior si integrarea lor pe piata muncii”, realizat de Uniunea Executiva a Consiliului National al Calificarilor si al Formarii Profesionale a Adultilor, citat de Mediafax, arata ca absolventii care atrag cele mai multe nemultumiri, sunt cei din segmentul IT. Cercetarea a fost realizata pe circa 5.500 de tineri absolventi din ultimii cinci ani si in mediul recrutorilor din peste 4.000 de firme.

Potrivit cercetarii, cei mai multumiti ar fi arhitectii, care au salariile cele mai mari. Expertii spun ca angajarea din timpul facultatii este foarte importanta, iar mare parte a studentilor de la arhitectura lucreaza din anul trei, obtinand venituri mai mari fata de colegii lor din cadrul altor specializari. In acest moment, circa 25 % dintre absolventii ultimilor cinci ani nu au un loc de munca si isi schimba slujbele foarte des.

Citeste si:  Social Recruiting Conference Bucuresti

Tinerii au tendinta de a alege sa urmeze un master care nu se afla in concordanta cu necesitatea pietei muncii!

De pilda, s-a constatat ca in primii ani de la absolvire, 40% dintre tineri schimba 3 locuri de munca, circa 2 din 10 lucreaza in 5 firme diferite, iar 5 procente trec de zece joburi.

Pe de alta parte, se observa o tendinta a tinerilor in a-si alege un master care nu se afla in concordanta cu necesitatea pietei muncii. Specialistii HR va recomanda sa abordati acest subiect cat se poate de obiectiv, tinand cont astfel de cerintele angajatorilor, asa incat sa urmati un master cat mai util pietei.

Tot mai multi absolventi au facut sau fac masterate care nu prea au de a face cu realitatea pietei muncii din tara noastra, mai arata studiul mentionat. Desi alegerea celui mai bun masterat reprezinta o etapa dificila, deoarece exista o gama destul de mare de programe post-universitare, trebuie sa analizati bine acest moment. Cercetarea arata ca in tara noastra, crite­riile de selectie sunt oarecum diferite fata de cele utilizate in alte state europene.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Resurse Umane

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

In Europa, principalul considerent este dat de renumele universitatii, iar in tara motivele sunt mult mai practice. Expertii spun ca in strainatate conteaza diplomele e­mi­se de primele scoli din lume, iar motive precum tipul orarului, distanta, costul sau materialele de studiu, sunt importante in Romania.

Mihai Matei