Acest articol reprezinta partea a treia din seria de articole intitulate “Sfaturi de viata pe toate drumurile”. Pentru a citi primele doua parti acceseaza link-urile:

Sfaturi de viata pe toate drumurile

Citeste mai jos

Sfaturi de viata pe toate drumurile – partea II

 

  1. Pastreaza-ti calmul cand vrei sa dai un sfat din entuziasm

Daca esti foarte entuziasmat pentru faptul ca ai descoperit o solutie simpla a unei probleme cotidiene din viata, exista dorinta de a o impartasi cu altii. Ce trebuie sa iei tu in considerare este ca prietenii, colegii si membrii familiei trebuie sa gaseasca solutii proprii pentru problemele lor. Este mult mai bine sa pastrezi pentru tine sfatul, exceptand cazul in care cineva iti cere in mod explicit sa ii prezinti solutia ta.

 

  1. Opreste-te din a da sfaturi atunci cand esti suparat

Este un lucru general valabil faptul ca mintea umana nu mai proceseaza lucrurile rational cand este cuprinsa de un sentiment puternic, fie el de fericire sau de suparare. Atunci cand esti suparat, tinzi sa reamintesti oamenilor greselile pe care le-au facut de-a lungul timpului, iar atunci cand ai initiativa de a da un sfat, cel mai probabil te vei lega de ele. In amploarea maniei, sfaturile tale vor face mai mult rau decat bine, indiferent de intentie – de aceea este bine sa fii rezervat.

 

  1. Nu-ti da cu parerea de parca detii adevarul absolut

Daca ai dorinta de a te adresa celor din jur in acest mod, incearca sa fii atent la modul in care ei reactioneaza. Vei observa astfel ca aceasta metoda de exprimare nu este intodeauna bine primita de catre audienta.

Citeste si:  Managementul maniei - partea I

 

  1. Daca totusi esti pus in situatia de a da sfaturi, fii la subiect

In urma cu ceva timp, am citit o carte de business intitulata „Cum sa faci avere”, scrisa de actualul presedinte al Statelor Unite, care nu va fi numit in acest articol. Desi cartea se vindea la un pret accesibil oricarui cetatean de rand, in sectiunea „managementul timpului” stimatul autor spune: „pentru a evita timpul de asteptare folosind companiile aeriene comerciale, am ales sa zbor cu avionul meu privat.” Concluzia? E naspa sa fii sarac…