În ultimii ani, în stomatologie s-a pus tot mai mult accent pe ramura profilaxiei – adică pe metode de prevenire a problemelor și afecțiunilor din cavitatea orală. Sigilarea dinților la copii este o intervenție de prevenire a cariilor dentare, probleme destul de banale, dar care netratate la timp pot afecta serios dințișorii voinicului tău.

Înainte de a discuta mai pe larg despre sigilarea dinților vreau să fac o precizare: aceasta nu este o operațiune care exclude în totalitate apariția cariilor dentare, ci e un procedeu care reduce cu mult riscul apariției acestor afecțiuni.

Cât costă și ce presupune sigilarea dentară la copii

Dacă ai întrebări referitoare la preț – și sigur ai – analizează foarte bine ofertele de pe piață și chiar dacă ai tendința să alegi proceduri ce implică costuri mai mici, ar fi bine să pui calitatea înaintea prețului.

Citeste mai jos

Până la urmă este vorba despre sănătatea copilului tău, nu-i așa? Și ce părinte nu vrea ce-i mai bun pentru micuțul său?

De obicei, prețul unei sigilări dentare nu sunt chiar atât de mari precum ai crede. Pentru sigilarea unui dinte permanent poți plăti până la 190 RON, iar pentru sigilarea unui dinte temporar, ai putea scoate din buzunar suma de 150 RON.

Sigilarea dentară este o metodă care presupune aplicarea unui material subțire (a unui sigilant) la nivelul șanțurilor și fosetelor dinților. Acesta are rolul de a ține la distanța placa bacteriană. Majoritatea sigilanților eliberează în timp fluor, ținând astfel cariile dentare la distanță.

Care sunt etapele acestei intervenții

Procedura de sigilare a dinților la copii nu este una complicată și nici nu implică durere. Mai mult decât atât, nu implică pilirea dinților – așadar este exclusă folosirea temutei freze dentare care a creat atât de multă panică în mintea pacienților, în special a celor mici.

Citeste si:  5-6 noiembrie 2019: Feel the HR VIBES la Cluj-Napoca!

Citeste mai jos

Iată care sunt etapele de lucru a sigilării dentare din cabinetul stomatologului:

  • Tehnica este noninvazivă, ceea ce înseamnă că dinții nu vor fi afectați în niciun fel. În prima etapă, suprafața dintelui este curățată eficient, folosind o periuță specială rotativă;
  • Apoi se aplică un gel cu o consistență fluidă (ce are în componența sa și acid fosforic) care se lasă să acționeze timp de 30 secunde, iar apoi suprafața dintelui este spălată și uscată. Această etapă poartă numele de mordansare (gravarea dintelui);
  • Ulterior, se aplică sigilantul acoperind toate șanturile, păstrându-se un interval de 15 s, iar mai apoi se fotopolimerizează;
  • Etapa de evaluare – dinții sigilați trebuie ținuți sub atenta supraveghere a specialiștilor. Ideal ar fi să îl duceți pe cel mic la un control stomatologic la fiecare 6 luni.

La ce vârstă se poate face sigilarea dentară?

În general, sigilarea dentară la copii este o metodă profilactică ce se aplică la copiii cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani. În principiu, această procedură se efectuează pentru dinții permanenți tineri  – la scurt timp după ce au erupt complet.

Dinții care sunt cel mai des sigilați sunt molarii și premolarii. Specialiștii susțin că și adulții pot beneficia de sigilare dentară, însă trebuie să aibă o dantură impecabilă.