Ziua are exact 24 de ore pentru noi toti. Si totusi, in acelasi interval de timp, unii reusesc mai mult, altii mai putin. Este ceva normal, facand referire la orice alt aspect, suntem diferiti si unici! De ce ar face figura aparte abilitatea de a utiliza in mod eficient timpul: unii alearga mai repede, altii mai incet, unii calculeaza mai repede, altii mai incet, unii citesc mai repede, altii mai incet etc.

timpul noul luxProductivitatea personala se inscrie si ea cum este firesc pe curba lui Gauss, la extrema din stanga fiind cei 2% care sunt dezastru absolut in ceea ce priveste capacitatea lor de a utiliza timpul, la extrema din dreapta sunt ceilalti 2% carora pare ca totul le merge din plin, toate se aliniaza, scot maximul dintr-o zi si in general din timpul lor. Sigur, exista si variabilitate de a o zi la alta, putem avea zile mai proaste sau mai bune, dar facand o medie pe ani de zile, fiecare ne situam undeva pe aceasta curba a lui Gauss iar marea majoritate se situeaza desigur la mijloc, intr-o zona nici rea nici buna.

Citeste mai jos

Ca orice abilitate insa, abilitatea de a utiliza in mod eficient timpul si in consecinta productivitatea personala este educabila, este ceva ce se poate invata si imbunatati prin practica si exercitiu! Nu ar avea sens nici un curs, niciun efort de perfectionare daca modul in care utilizam timpul ar fi un dat genetic/biologic imuabil.

Experienta de viata, imbunatatirea unora dintre elementele care compun aceasta abilitate (de exemplu viteza de lectura, sau scurtarea timpului necesar luarii unei decizii etc.),  toate contribuie in parte la transformarea noastra in persoane mai eficiente, mai productive, sub acelasi regim de efort.  Ceea ce face ca aceasta abilitate sa merite o atentie in mod deosebit aparte de alte abilitati, este faptul ca timpul este singura resursa neregenerabila si in plus este finita! Nu putem produce timp, nu putem stoca/economisi timpul, nu putem da timpul inapoi! Tot ce avem este momentul prezent si modul in care utilizam fiecare minut!

Prinsi in valtoarea vietii, uitam adesea ce este mai important, ori motivul pentru care adesea ne straduim si depunem atata efort in ceea ce facem, este exact pentru ca timpul este limitat si dorim sa avem o viata implinita si cu realizari! “Timpul este noul lux” se afirma tot mai mult ca fiind astazi paradigma momentului! A avea timp “liber” este cu adevarat un lux de care putini se bucura, si nu este vorba aici de a avea sau nu un loc de munca! Tehnologia care ne inconjoara are atata succes printre altele, exact pentru ca ne ofera mijloace si mecanisme de a economisi timpul: toate home-appliances de care dispunem, telefoanele mobile incarcate cu aplicatii sunt de fapt instrumente de time-saving dar toate sunt externe noua.

Citeste si:  3 lucruri pe care sa le faci daca vrei sa fii mai productiv

De mai bine de 50 de ani, omenirea se straduieste sa gaseasca mecanisme de time-saving & efficiency din interior, care tin chiar de modul in care gandim si percepem lumea!  Paradoxal, cu cat suntem mai ocupati, cu atat suntem mai ineficienti pentru ca, asa cum spunea Steven Covey – uitam sa ascutim fierastraul[1]!  Un training de time management si productivitate reprezinta un astfel de instrument la care ar trebui sa recurgem periodic la fiecare 3-4 ani, un moment acordat noua insine, de acordare si racordare la ultimele dezvoltari privind subiectul.

O imbunatatire fie si de numai 5% a capacitatii de a utiliza timpul se traduce in inca o ora intreaga pe care o castigam practic zi de zi de zi, iar acest efect se amplifica in timp pana la nivelul la care ne atingem maximul psihologic personal posibil. La un moment dat, vom reusi sa facem aceleasi lucruri in de 2x mai putin timp. Time management inseama life extension: in continuare unii vor fi mai eficienti decati altii dar ceea ce conteaza este ca “eu” sunt mai eficient decat am fost ieri si traiesc cu o ora “in plus”! Sa nu uitam deci sa ascutim fierastraul!

[1] Parabola spune ca un om taia un copac cu un fierastrau, dar fiind atat de implicat in activitate incat nu a observat ca fierastraul sau era tocit si daca s-ar fi oprit doar 5 minute sa il ascute, ar fi salvat ore de efort concentrat.

 

Va astept la Trainingul „Managementul Timpului si Tehnici Avansate de Productivitate Personala”. Mai multe detalii gasiti aici.

 

Articol scris de:

Sorin Faur – Trainer De Peste 10 Ani, 14 Ani Experienta In HR

-trainer atestat de Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC);

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Resurse Umane

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

-coordonator regional al activitatilor de HR, al companiei BDO pentru Romania si alte 11 tari balcanice;

-membru HR Club;

-unul dintre pionierii HR-ului modern din Romania, autor a numeroase materiale si articole de specialitate;

-14 ani experienta in resurse umane, avand ca domenii principale de expertiza: recrutarea, planificarea strategica, managementul performantei, motivarea personalului, restructurarile organizationale, diagnoza si optimizarea organizatiilor si HR leadership, proiecte locale si internationale;

-a sustinut si sustine traininguri in domenii precum recrutare si resurse umane, prezentari si vorbire in public, managementul timpului, managementul schimbarii, negociere, gestionarea conflictelor, gandire creativa, management si leadership;

-numeroase stiudii de specialitate in cadrul unori institutii de renume: masterat in diagnoza psihologica si masterat in psihologie economica si organizationala la Universitatea din Bucuresti, Executive Master of Business Administration (EMBA) la Vienna University of Economics and Business, MITx Global Entrepreneurship Bootcamp la Massauchusetts Institute of Technology.