De ce avem doi ochi? Avem intr-adevar nevoie de amandoi? Nu recomandam nici macar pentru o zi acoperirea unui ochi, pentru a testa acest sentiment. Unghiurile ambilor ochi lucreaza impreuna pentru a ne ajuta sa calculam directia, viteza, marimea si perspectiva.

Stereograma este o iluzie optica care apare ca o imagine bidimensionala aleatorie, fara sens. Insa, daca ne concentram asupra unui punct fix, vei observa o imagine tridimensionala. Creierul uman cauta in continuu sabloane, tipare, modele in locuri unde ai spune ca nu exista niciunul. Stereogramele sunt dovada fizica a acestora, deoarece ochii le pot focusa. Retine acest lucru pentru exemplele urmatoare.

 

O chitara ascunsa intr-o imagine 2D

Cand privim pentru prima data imaginea, am spune ca sunt o multime de semne neintelese, care nu ne transmit nimic. Adevarul este ca, pentru a observa secretele stereogramelor avem nevoie de concentrare si de cunoasterea anumitor tehnici.

Citeste mai jos

chitara

Mai jos vedem un craniu 3D care rasare din imaginea bidimensionala

Ai spune ca este aproape imposibil, insa, asa cum am precizat mai sus, necunoscutul apare doar atunci cand ne concentram, iar privirea este fixata.

craniu

Cercetatorii in domeniu, care au studiat cu atentie acest fenomen, confima faptul ca sunt anumite tehnici clare care, odata puse in aplicare, ne ofera surprize nabanuite ale imaginilor ciudata bidimensionale. Cand ochiul si creierul sunt relaxati, putem folosi trei tehnici pentru a putea distinge obiectele din interiorul stereogramelor.

2018-11-23 14_26_29-Editare articol ‹ Portal Management — WordPress

1. Tehnica privirii incrucisate

Cand eram copii, acest gest il foloseam pentru distractie, insa, se foloseste si pentru descifrarea stereogramelor. Incruciseaza-ti privirea pana cand imaginea se tripleaza, apoi usor, revino la doua imagini si seteaza-ti privirea inaintea imaginii bidimensionale. Este nevoie de doar 20-30 de secunde pana cand obiectul din interior incepe sa se distinga.

Citeste si:  Ce am invatat la TEDxBucharest?

2. Tehnica privirii paralele

Cream doua linii de vedere ale stereogramei. Aceasta tehnica este folosita pentru ca fiecare ochi sa aiba parte de propria imagine. Privim stereograma ca si cand am vedea un obiect de la distanta.

Citeste mai jos

3. Tehnica privirii interne

Aici totul pare mai simplu, desi este nevoie de mai multa concentrare. Ne fixam privirea undeva in spatele imaginii, ca atunci cand un cunoscut vorbeste, iar noi nu suntem atenti la ceea ce spune. Atunci avem tendinta de a ne uita prin el. Aceasta este tehnica prin care vezi dincolo de imaginea bidimensionala, unde se afla obiectul ascuns 3D.

Desigur, unele stereograme sunt mai usor de descifrat, altele mai greu, insa ceea ce conteaza este concentrarea noastra. Relaxarea mintii si a ochilor reprezinta efectul descifrarii acestor iluzii optice. Testeaza-ti abilitatile invatate pana acum pe aceste imagini.

stereograma1

stereograma2

Daca nu ai aflat inca, exista un loc in Bucuresti unde iti poti exersa aptitudinile si puterea de concentrare. Museum of Senses ofera peste 40 de exponate plasate in diferite zone, care te vor duce intr-o calatorie fantastica si care iti vor trezi simturi pe care nici nu stiai ca le ai.

Cum e posibil sa vezi o imagine tridimensionala intr-o pictura bidimensionala, printr-o singura miscare a globului ocular? Testeaza-ti vazul si perceptia la Musem of Senses!