Oamenii se nasc lideri ori devin? Este una dintre cele mai dezbatute intrebari, in special de persoanele care aspira sa ajunga sa conduca echipe sau companii. Daca ne raportam la definitia din dictionarul de business, un lider este o persoana care detine o pozitie dominanta sau superioara in domeniul sau si este capabila sa exercite un grad ridicat de control sau influenta asupra altora. Nu exista nici o referire la modul in care a ajuns la aceasta functie, daca s-a nascut sau daca a devenit lider ci doar ca are abilitatile necesare sa conduca.

Exista o serie de teorii care sustin ca oamenii mostenesc anumite trasaturi si calitati ce ii fac mai potriviti in conducerea unui business. Acestea sustin ca exista anumite caracteristici innascute care predispun oamenii sa fie si sa devina lideri. In acest fel, exista o diferenta dintre a “invata o abilitate” si a stapanii una. Unele persoane se nasc cu talente muzicale sau atletice uimitoare. In mod natural, acestia vor excela in aceste zone, iar altii al trebui sa incerce sa ajunga in acelasi punct.

Citeste mai jos

Toti liderii remarcabili au o istorie extraordinara in spatele lor. Insa daca toti liderii s-ar fi nascut sa fie lideri ce sens ar mai avea ceilalti sa studieze management sau sa incerce sa devina lideri?

O buna parte din teoriile comportamentale sustin ca oamenii pot sa devina lideri prin acumularea de informatii necesare, prin invatare si studiere. Leadership-ul poate fi invatat, mai ales pentru ca reprezinta un set de abilitati ce pot fi deprinse prin instruire, studiu, practica si experienta. In plus, liderii sunt in continua dezvoltare si deschisi catre invatarea unor noi competente.

Citeste si:  Care este cea mai inedita metoda de a imbunatati performantele salariatilor dintr-o corporatie

Conform unui studiu pe Research Gate, la fel ca in cazul unor talente sau abilitati si leadership-ul poate fi invatat. Exista posibilitatea ca un procent foarte mic de lideri sa se fi nascut cu anumite trasaturi individuale specifice liderilor, insa cel mai des oamenii invata sa fie lideri. Asta se intampla in special persoanelor care manifesta un interes in a face acest lucru si care isi doresc sa deprinda calitati de lider.

Exista cateva trasaturi pe care orice lider bun trebuie sa le aiba:

 Trebuie sa se focuseze asupra unei viziuni clare si realizabile iar leadership-ul ajuta la traducerea acesteia in realitate.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Management si Leadership

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Abilitatea de a influenta si inspira pe altii si chiar carisma.

Adaptabilitatea, in functie de diversele situatii in care este se afla.

Responsabilitatea si dorinta de a si-o asuma.

Dorinta de a invata si a se dezvolta constant.