Totul in viata reprezinta o negociere, asa ca, de multe ori te gandesti ce tehnici de vanzare sa mai adopti. Afla ca nu numai barbatii sunt niste buni negociatori, ci si reprezentantele sexului frumos se descurca de minune cand sunt puse intr-o astfel de situatie.

Aceasta reprezinta concluzia unui studiu realizat de expertii din cadrul IMD Business School din Lausanne, Elvetia in privinta capacitatii femeilor de a fi mai bune negociatoare.

Specialistii elvetieni sustin ca de pilda, in cadrul unor conflicte militare, femeile implicate in diverse functii de conducere, incearca sa gaseasca compromisuri si solutii de reconciliere. Deseori, atunci cand se pune problema unei negocieri, femeile au succes mai mare decat barbatii, in domenii legate de viata sociala si familie, arata Business Insider.

Citeste mai jos

Daca sunt implicate in diferite conflicte armate, femeile sunt capabile sa ajunga la compromisuri pentru a oferi negocierilor solutii de mentinere a pacii si reconcilierii. Fata de barbati, femeile, pot sa demonstreze cu mai multa lejeritate compasiune si altruism.

Si totusi, expertii se intreaba care este motivul pentru care se spune ca barbatii sunt mai dotati pentru un astfel de exercitiu? Uneori, se intampla ca intr-o corporatie, agresivitatea in negocieri sa fie privita mai bine decat compasiunea, ceea ce poate favoriza barbatii.

Business Insider scrie ca in cazul in care femeile manifesta aceasta trasatura de caracter, de multe ori se vad stigmatizate de anturaj. In schimb, daca barbatul este mai agresiv in cadrul unei negocieri, se spune ca discuta cu „fermitate”. Potrivit studiului realizat in Elvetia, un alt motiv care poate explica care este baza mitului superioritatii masculine este acela ca deseori, capacitatea de negociere se evalueaza pornind de la niste criterii care nu le avantajeaza deloc pe femei, precum castigurile personale.

Avantajul barbatilor vine din copilarie, perioada cand se formeaza comportamentele legate de negociere!

Totusi, cercetatorii au observat in cadrul studiului ca deseori, reprezentantele sexului frumos erau mai performante decat barbatii, daca cumva acestea purtau negocieri in numele altor persoane.

Totusi, alti experti, precum Suzanne de Janasz, profesor de Leadership si Development IMD, sunt de alta parere. Suzanne de Janasz spune ca in general, femeile sunt mai putin dotate pentru negocieri decat barbatii. Cercetatoarea arata ca exista studii care indica faptul ca femeile achita sume mai mari de bani cand vine vorba de achizitionarea unui automobil, de pilda. In plus, specialistul spune ca s-a constatat ca in multe cazuri, o femeie negociaza salarii mai mici fata de colegii de sex masculin.

Citeste si:  8 semnale negative din limbajul nonverbal

Expertii vorbesc despre faptul ca avantajul barbatilor vine din copilarie, perioada cand se formeaza comportamentele legate de gen. De exemplu, o copila va invata sa comunice pentru a crea o legatura cu altcineva, subliniind valorile pe care le impartaseste interlocutorilor sai.

In acelasi timp, un baiat va cauta mai degraba sa isi afirme dominatia in cadrul anturajului sau masculin. Deseori, in copilarie, baietii nu vor sa intre in contact cu cineva numai tinand seama de aspect! Dimpotriva, fetele pun accent pe comunicarea vizuala si gestuala, scrie Business Insider.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Tehnici de vanzare

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Specialistii elvetieni explica faptul ca in cazul adultilor, aceste diferente raman evidente in anumite tipuri de negocieri. De exemplu, daca sunt puse in situatia sa stabileasca o relatie pe o perioada mai lunga cu interlocutorii, reprezentantele sexului frumos pot sa-i depaseasca pe barbati cu brio, dand dovada de mai mult tact si rabdare.

Cu toate acestea, nu se petrec la fel lucrurile in cazul in care se va negocia achizitia unui automobil, deoarece discutia conduce spre un acord in care apar atat un castigator, cat si un perdant.

Mihai Matei

 

 

Vrei sa afli care sunt secretele celor mai buni oameni de vanzari si cum ti le poti insusi?

Vrei sa poti pune in aplicare tehnici si strategii care sa iti mareasca vanzarile cu cel putin 15%?

Vrei sa fii un vanzator mai bun?

Atunci te asteptam la Trainingul Intensiv 

”Atinge Excelenta In Vanzari”. Mai multe detalii, aici!