Printre cele mai inovatoare state ale lumii se afla Elvetia, Marea Britanie si Suedia. Business Insider scrie ca liderii globali in inovatie au inlesnit calea spre succes pentru multe corporatii. Multi dintre actualii lideri au fost recrutati inca de pe bancile scolii de diverse institutii fianciare, fiind ajutati sa isi dezvolte ideile inovatoare. De pilda, Sergio Ermotti, seful bancii elvetiene UBS, efectueaza tranzactii bancare inca de la varsta de 15 ani.

Si-a demarat viata profesionala ca ucenic la Corner Bank, fiind selectat inca de pe bancile liceului, ajungand acum un lider respectat. Iata un motiv pentru care Elvetia s-a situat pe pozitia intai in topul Global Innovation Index (GII). Acest stat din Europa a combinat investitiile in oameni cu o infrastructura puternica a inovatiei, dar si o piata libera a muncii.

Citeste mai jos

Alte tari din Europa care acorda o mare atentie inovatiei sunt si cele care se afla in top 10: Marea Britanie si Suedia, adica locurile doi si trei. Business Insider scrie ca aceste state au reusit sa depaseasca dificultatile si sa isi dezvolte strategiile de inovatie, climatul de afaceri si sa apeleze la creativitatea si implicarea tinerilor.

In acest top, Elvetia si Singapore sunt campionii atragerii de talente si ofera huburi pentru tinerii care isi doresc o cariera profesionala de viitor. Si in SUA, lucrurile evolueaza foarte pozitiv ca urmare a numerosilor studenti sositi din toata lumea, atrasi de mediul universitar american, dar si de bursele oferite de acest sistem. Pe de alta parte, in acest top, Rusia lui Vladimir Putin a urcat 13 locuri pana pe 49, China a avansat pana pe 29, iar India a coborat 10 locuri in 2014, pana pe 76.

Exista si state mai mici care s-au dezvoltat remarcabil din punct de vedere educational, al mediului de afaceri si al creativitatii: Kenya, Uganda, Mozambic, Rwanda si Burkina Faso. Aceste state au investit fonduri consistente in infrastructura si au stimulat mediul de business.

State ca Japonia si Coreea exceleaza la inovatie, dar nu stau foarte bine la capitolul piata muncii!

Cu toate acestea, specialistii vorbesc si despre existenta unor paradoxuri. De pilda, in state precum Elvetia, desi aceasta ocupa un loc fruntas din punct de vedere al inovatiei, nu se situeaza foarte bine la capitolul Educatie. Legea elvetiana da voie ucenicilor de 15 pana la 17 ani sa se alature fortei de munca si sa renunte la scoala, finalizand cursurile mai tarziu, similar cu situatia din Germania.

Citeste si:  Care este diferenta dintre victorie si esec in afaceri

Business Insider scrie ca astfel in multe state dezvoltate, educatia reprezinta un scop pe termen lung, se incurajeaza un sistem multidisciplinar unde ideile sunt dezbatute si ulterior aplicate in practica. State precum Japonia, locul 21 si Coreea – 16 nu stau foarte bine la capitolul piata muncii. Ele nu se pot baza doar pe inovatie, ci au mare nevoie de o forta de munca mai tanara.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Management si Leadership

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Pe de alta parte, Israelul, stat care ocupa pozitia cu numarul 15 in top promite din punct de vedere al dezvoltarii educatiei. Tinerii sunt tot mai atrasi de inginerie si IT, asa ca Israelul exporta profesionisti si in alte state. In privinta cheltuielilor cu cercetarea, studiul arata ca multe autoritati evita sa mai investeasca in Cercetare si Dezvoltare, iar cheltuielile la nivel global in acest scop se diminueaza. Anul trecut, cea mai consistenta crestere a investitiilor in cercetare s-a inregistrat in China, Coreea si India.

Topul Global Innovation Index este realizat de INSEAD, WIPO si Cornell University, face o analiza a situatiei din 143 de tari si tine cont de 81 de indicatori.

Mihai Matei

Ai o functie de conducere si vrei sa iti eficientizezi relatia asupra echipei?

Vrei sa inveti cum sa iti conduci echipa si mai bine si sa obtii, alaturi de ea, rezultate remarcabile?

Vrei sa inveti sa fii un lider pentru cei din jurul tau, chiar daca nu lucrezi intr-o pozitie de conducere?

Atunci vino la Trainingul “Liderii Se Fac, Nu Se Nasc”. Pentru mai multe detalii, CLICK AICI!