Unul dintre motivele pentru care o parte dintre angajatii unei firme ar putea renunta la un moment dat la jobul lor este reprezentat de lipsa de politete a sefilor sau colegilor de birou. Potrivit datelor unui studiu, circa 26% dintre angajati au renuntat la jobul lor din cauza neintelegerilor cu colegii mai artagosi.

Printre colegii tai se afla cu siguranta cei zambitori si care te privesc in ochi atunci cand te saluta, insa sunt si oameni care fac glume proaste si te pun in situatii neplacute in mod destul de frecvent. Psihologii au ajuns la concluzia ca un spatiu necivilizat de munca te va afecta si pana la urma, un angajat bun va alege sa plece, mai degraba decat sa tot indure replicile, glumele proaste sau comentariile rautacioase ale colegilor.

Citeste mai jos

Potrivit  Wall Street Journal, circa 96% dintre angajati au fost tratati cu lipsa de politete la locul de munca. Mai mult de jumatate dintre acestia au afirmat ca au parte de acest aspect neplacut cel putin o data in timpul unei saptamani de lucru.

Cercetarea realizata de Georgetown University si Thunderbird School of Global Management mai arata faptul ca sefii corporatiilor ar trebui sa se gandeasca foarte serios, daca nu cumva participa si ei prin atitudinea lor la cresterea nivelului de impolitete din companie.

De exemplu, 2,6 din 10 salariati sustin ca si-au dat demisia de la un job pentru ca au constatat o acuta lipsa a politetii in acel loc. Psihologii sunt de parere ca o asemenea demisie in masa ar putea genera la un anumit moment dat probleme financiare acute in cadrul unor firme, iar impactul ar fi destul de nociv.

Citeste si:  Catalin Ionescu: Perceptie si realitate in management

Impolitetea poate cauza pierderi financiare intr-o companie?

Conform estimarilor realizate de expertii de la Cisco Systems, anual, compania pierde peste 8 milioane dolari din cauza impolitetii unor angajati.

Wall Street Journal mai scrie ca s-a observat ca dimensiunea pierderilor poate fi mai mare din cauza unor demisii, a angajamentului scazut al angajatilor la locul de munca si a timpului de lucru pierdut de persoanele preocupate de lipsa de bun simt.

Specialistii propun exemplul edificator al companiei Ochsner Health System, care a implementat o regula noua pentru angajatii proaspat sositi in firma: acestia trebuie sa ii priveasca in ochi pe cei care se apropie la mai mult de zece pasi de ei si sa salute colegii care se apropie la mai mult de cinci pasi.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management Management si Leadership

    Tehnici de vanzare


Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

De asemenea, o alta regula pentru detensionarea unei situatii de criza spune ca salariatii ar trebui sa isi puna bazele unei „zone de siguranta”. Respectiv, acestia ar trebui sa se calmeze dupa o discutie mai aprinsa intr-un birou gol, asa incat sa detensioneze situatia.

In plus, un sef trebuie sa aiba diplomatia necesara pentru a solicita unor angajati sa fie politicosi si sa le reaminteasca constant care sunt regulile bunelor maniere. Numai asa va dovedi ca poate conduce un grup de oameni si va da dovada de un leadership competent.

 

Mihai Matei